Microsoft: 'Windows wordt een clouddienst'

Microsoft: 'Windows wordt een clouddienst'

27-06-2023 16:40 Laatste update: 29-06-2023 09:25

Microsoft is van plan om Windows uiteindelijk helemaal vanuit de cloud aan te bieden aan consumenten. In een intern document staat dat het 'volledige Windows-besturingssysteem vanuit de cloud' naar elk apparaat te streamen zal zijn.

Het document van Microsoft is volgens The Verge naar buiten gekomen als onderdeel van een procedure van de Amerikaanse toezichthouder FTC, die de overname gamereus Activision Blizzard door Microsoft onderzoekt. Daarbij kijkt de FTC ook naar hoe de gamestrategie van Microsoft zich verhoudt tot de andere bedrijfsactiviteiten. Daarbij schrijft het bedrijf het verplaatsen van Windows 11 naar de cloud als een kans op de lange termijn te zien. Microsoft wil zo een 'volledige roaming van de digitale ervaring' mogelijk maken.

Voor bedrijven heeft Microsoft al langer de clouddienst Windows 365, die een volledige Windows-versie naar apparaten streamt. Die dienst heeft al een 'diepe integratie' in Windows 11. Op welke termijn Microsoft voor consumenten Windows 'naar de cloud zal brengen' is nog niet duidelijk.

Een van de prioriteiten is volgens de uitgelekte Microsoft-presentatie om "de commerciële waarde van Windows te versterken en te reageren op de Chromebook-dreiging". Chromebooks zijn de veelal goedkope laptops die werken met het op de cloud gerichte ChromeOS van Google.

Ook eigen chips

Microsoft ziet verder ook kansen om te investeren in eigen chips, bijvoorbeeld ARM-chips voor Surface-computers of eigen chips gericht op kunstmatige intelligentie. Microsoft voegt steeds meer functies die met AI werken toe aan Windows 11, waaronder sinds kort de Copilot AI-assistent. Concurrenten Apple en Google ontwikkelen al langer eigen chips.