booking com vakantie reis boeken planner chatbot

Vakantie boeken via een chatbot: Booking.com lanceert AI-reisplanner

28 juni 2023 om 12:28
Laatste update: 28 juni 2023 om 12:34

Reissite Booking.com heeft vandaag een AI-reisplanner gelanceerd waarmee de technologie achter ChatGPT je tips, hulp en 'inspiratie' biedt bij het boeken van een vakantie of het plannen van een reis. 

De nieuwe chatbot van Booking.com werkt met de machine learning-modellen van het Amsterdamse bedrijf in combinatie met het AI-taalmodel van ChatGPT-maker OpenAI. De AI Trip Planner en is sinds vandaag beschikbaar in de app van het reisplatform, maar is er voorlopig nog alleen voor Amerikanen. Pas later komt de chatbot naar andere landen. 

Je kunt de AI Trip Planner vragen stellen, maar ook opties voor bestemmingen of accommodaties opvragen en 'reisinspiratie opdoen'. Zo kun je de chatbot de vraag stellen om 'minder toeristische bestemmingen aan zee' voor te stellen. Met de tool is ook reisroute of planning voor een stad, regio of land samen te stellen.

Met airco en zwembad

Ook kun je bijvoorbeeld een lijst opvragen van vakantiehuizen voor een gezin, waarbij een airco en een zwembad aanwezig zijn. Je ziet dan een visuele lijst van accommodaties en prijzen. Vanuit de chat kan je dan doorklikken naar de interface voor het boeken. 

Booking.com gebruikt al jaren kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld voor het tonen van de meest relevante reviews of de beste foto’s van een hotel. "Met generatieve AI kunnen we schaalbare, één-op-één gesprekken beginnen met onze klanten op hun voorwaarden, op eenzelfde manier als dat je hier over zou praten met een partner of vriend. Het is nog maar het begin", aldus Booking-topman Rob Francis.

Concurrent Expedia lanceerde in april in zijn iPhone-app ook al een testversie van een chatbot gebaseerd op ChatGPT.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>