ClaudioSchwarz/Unsplash

RIPTwitter: gebruikers Twitter boos over limiet op lezen tweets

RIPTwitter: gebruikers Twitter boos over limiet op lezen tweets

01-07-2023 19:49 Laatste update: 02-07-2023 15:23

Twitter heeft zaterdagavond een limiet ingevoerd aan het aantal berichten dat je per dag kan lezen. Als je het maximumaantal gelezen tweets hebt bereikt, zie je die dag geen nieuwe berichten meer. Betalende leden hebben een veel ruimere limiet dan normale gebruikers. De maatregel leidde tot veel irritatie, waarna de hashtag #RIPTwitter viral ging.

De tijdelijke leeslimieten zijn volgens Elon Musk nodig om "extreme niveaus van data-scraping en systeemmanipulatie aan te pakken". Musk verhoogde de limieten later op zaterdagavond. Geverifieerde accounts met een Twitter Blue-abonnement kunnen nu maximaal 10.000 berichten per dag lezen. Voor normale, niet-geverifieerde accounts is de leeslimiet 1000 tweets per dag. Recent aangemaakte accounts kunnen maar 500 berichten per dag lezen.

#RIPTwitter

Zaterdag ondervonden Twitter-gebruikers ook veel technische problemen. Die 'storing' had waarschijnlijk te maken met de invoering van de leeslimieten.

Twitter-gebruikers reageerden geïrriteerd en boos op limieten. De hashtag #RIPTwitter stond zondag hoog in de lijst met trending topics. Ook werd er veel verwezen naar Twitter-alternatieven als BlueSky en Mastodon.

Sinds de nieuwe maatregel hebben sommige gebruikers van Tweetdeck, het programma om tweets in kolommen te lezen, ook last van allerlei foutmeldingen.  

Conflict met AI-bedrijven

Onlangs klaagde Twitter-eigenaar Elon Musk al over AI-bedrijven die op grote schaal geautomatiseerd gegevens van Twitter verzamelen om met die data hun AI-taalmodellen te trainen.

Musk sloot eerder de toegang van ChatGPT-maker OpenAI tot de Twitter-data af. OpenAI betaalde daar 2 miljoen dollar per jaar voor, maar dat vond Musk volgens bronnen van The New York Times te weinig.

Niet-ingelogde bezoekers kunnen niets lezen

Sinds vrijdag is het voor niet-ingelogde bezoekers van de website van Twitter ook niet meer mogelijk om tweets te lezen. Als ze een link naar een tweet hebben aangeklikt, worden ze doorverwezen naar de voorpagina van Twitter.

Die maatregel nam het bedrijf volgens Musk ook omdat het platform wordt bestookt door honderden bedrijven die 'gegevens plunderen', wat leidde tot 'een verslechterde dienstverlening voor normale gebruikers'. Hoe lang de maatregelen van kracht blijven, is niet duidelijk.  

Volg ons ook op Twitter en stem op onze nieuwe poll: