Tesla Model Y. Foto Pontus Jerand Wernhammar

De prijsverlagingen werken: Tesla levert recordaantal auto's af

De prijsverlagingen werken: Tesla levert recordaantal auto's af

02-07-2023 18:50 Laatste update: 19:22

Tesla heeft in het tweede kwartaal wereldwijd een recordaantal van 466 duizend elektrische auto's afgeleverd. Dat was meer dan analisten hadden verwacht. De cijfers wijzen erop dat Tesla's prijsverlagingen de afgelopen zes maanden effect hebben gehad. 

Tesla maakte de resultaten zondagavond bekend. Het bedrijf van Elon Musk heeft sinds begin dit jaar meermaals de prijzen van zijn auto’s verlaagd, tot wel 20 procent.  Het aantal van ruim 466.140 auto's was een groei van 83 procent op jaarbasis. Analisten hadden tussen 445.000 en 448.000 afgeleverde Tesla's verwacht.

Wel produceerde Tesla afgelopen kwartaal 13.560 auto’s meer dan het verkocht. Wie een Tesla overweegt te kopen, zou zich nog niet hoeven te haasten. Analisten denken dat de prijsverlagingen tot volgend jaar zullen voortduren. "De prijsverlagingen waren een slimme zet van Tesla en het levert veel op, vooral in China", zegt auto-analist Dan Ives van Wedbush Securities tegen Reuters.

Volgens Tesla waren de Model 3 en Model Y goed voor 96 procent van de omzet. Het bedrijf maakt daarnaast de duurdere Model S en Model X. Na de prijsverlagingen in Nederland in januari kwam de Model 3 ook in aanmerking voor de aanschafsubsidie. In april verlaagde Tesla opnieuw meerdere prijzen

Met de lagere prijzen wil Tesla de vraag naar zijn auto's op gang houden. De afgelopen twee jaar was in Europa de vraag naar de Tesla-auto’s groter dan het aanbod, maar daar dreigde verandering in te komen.  

Model Y best verkochte auto ter wereld

De Tesla Model Y was in het eerste kwartaal de best verkochte auto ter wereld. Dat was een primeur: voor het eerst ging een volledig elektrische auto aan kop. De Tesla-auto's verkopen goed in China, ondanks de toegenomen concurrentie van Chinese automerken zoals BYD.

In de VS en Canada gaan meerdere grote autofabrikanten, waaronder Ford, GM, Volvo en Rivian, de komende tijd overstappen op Tesla's oplaadstekker North American Charging Standard (NACS). Daardoor kunnen de eigenaren van de elektrische auto's van die merken in Noord-Amerika straks de Tesla Superchagers. In Europa heeft Tesla zijn netwerk van snelladers al opengesteld voor auto's van andere fabrikanten.

Kijk ook onze review van de Tesla Model Y.