©Ziggo

Ziggo hoeft kabel in Amsterdam niet open te stellen: concurrent is woest

Ziggo hoeft kabel in Amsterdam niet open te stellen: concurrent is woest

09-07-2023 14:02

VodafoneZiggo hoeft concurrenten geen toegang tot zijn kabelnetwerk in Amsterdam te geven. Dat heeft toezichthouder ACM besloten. Concurrent YouCa is boos en roept de politiek op om in te grijpen.

Volgens de Autoriteit Consument en Markt is de open toegang tot het Amsterdamse Ziggo-kabelnetwerk niet nodig, omdat er al meerdere bedrijven bezig zijn met de aanleg van glasvezel in de hoofdstad. De ACM vindt dat er daardoor genoeg concurrentie ontstaat. De meeste Amsterdammers kunnen binnen drie jaar bij andere aanbieders voor snel internet terecht, verwacht de ACM.

Het besluit is slecht nieuws voor telecombedrijf YouCa, dat al jarenlang toegang tot het Ziggo-kabelnetwerk in Amsterdam probeert te krijgen. In 2020 zette het College van Beroep voor het bedrijfsleven daar al een streep door. "De consument heeft nu – en waarschijnlijk ook in de toekomst – helaas het nakijken", reageert YouCa in een nieuwe verklaring. 

'Nog gebieden met Ziggo-monopolie'

Ondanks de snelle uitrol van glasvezel is er op de internetmarkt nog altijd weinig echte concurrentie, vindt YouCa. "In een groot deel van Nederland is er ofwel kabel en nog géén glasvezel of er is kabel en al wel één of soms meerdere glasvezelaanbieders. In gebieden – zoals bijvoorbeeld het centrum van Amsterdam – heeft VodafoneZiggo het monopolie op internet met een snelheid boven 100 Mb/s."

Bovendien wijst YouCa op de prijsverhogingen die providers elk jaar weer doorvoeren. "De markt werkt in ieder geval goed voor de aandeelhouders van VodafoneZiggo."

Snelle uitrol glasvezel

Naast KPN leggen ook Delta Fiber en Open Dutch Fiber samen met T-Mobile glasvezel aan. In het eerste kwartaal van dit jaar werden bij 450.000 huishoudens een glasvezelverbinding aangelegd, de grootste toename tot nu toe. Ruim 6 miljoen huishoudens kunnen nu al kiezen voor een glasvezelaansluiting. Binnen 3 jaar is er volgens de ACM 'vrijwel overal in Nederland' glasvezel aangelegd.

Desondanks verwacht YouCA dat Nederland uiteindelijk afstevent op een duopolie op de internetmarkt. "In het overgrote deel van Nederland zal het ene netwerk eigendom zijn van KPN en het andere van VodafoneZiggo." YouCa vergelijkt de situatie met de periode waarin (A)DSL opkwam. "Uiteindelijk werden na een korte periode van 'schijnconcurentie' aanbieders als Telfort en vele anderen opgeslokt door KPN. Dat zal op de glasvezelmarkt ook gebeuren."

Politiek aan zet

YouCa hoopt dat de politiek ingrijpt, omdat de ACM een 'gebrek aan marktinzicht' of 'een gebrek aan moed' heeft om het namens de consument op te nemen tegen de grote telecombedrijven. "YouCa zal de politiek hiertoe actief oproepen, parallel aan nieuwe juridische stappen." 

Volg ons ook op sociale media.