©Threads

threads europa app eu instagram

Threads in Europa? Dat gaat nog lang duren (en niet vanwege privacy)

11 juli 2023 om 11:36
Laatste update: 11 juli 2023 om 13:22

Dat Instagram zijn Twitter-concurrent Threads de komende tijd nog niet in de Europese Unie uitbrengt, komt niet door de Europese privacywetgeving maar door andere nieuwe EU-regels over de macht van grote techbedrijven.

De reden waarom Instagram-moederbedrijf Meta zijn Twitter-rivaal Threads nog niet in de EU lanceert heeft vooral te maken met de nieuwe strengere EU-regels voor techreuzen, de Digital Markets Act (DMA). Volgens Meta-topman Rob Sherman worstelt het bedrijf met de vele onzekerheden rond de DMA. Hij spreekt van "wettelijke vereisten die nog niet zijn opgehelderd". Daar wilde Meta niet op wachten, waardoor Threads nu wel is uitgebracht in ruim 100 andere landen, maar niet in de EU.

Brussel wil de DMA later dit jaar gaan handhaven. Overtreding kan leiden tot enorme boetes, tot 10 procent van de jaaromzet van een bedrijf. De DMA legt strengere regels op aan grote techbedrijven, zogenaamde poortwachters, om te voorkomen dat ze hun marktmacht misbruiken. Eerder deze maand zijn onder meer Meta, Google en TikTok formeel aangewezen als poortwachters in de zin van de DMA. Ze hebben zes maanden de tijd om zich voor te bereiden voordat Brussel de regels gaat handhaven. 

Privacy is een minder groot probleem voor de Europese lancering van Threads, zegt Sherman. Threads verzamelt volgens hem niet meer gegevens dan andere apps van het bedrijf. Ook voldoet Threads volgens Sherman al aan de Europese privacywet AVG. 

Verplichte koppeling met Instagram

Om een account op Threads aan te maken moet je je Instagram-account koppelen en vooral die koppeling zou in strijd met de DMA kunnen zijn. Er is namelijk nog geen andere manier om je op Threads te registeren. Aanmelden met alleen een e-mailadres of inloggen via een andere dienst kan niet. De DMA verbiedt de 'poortwachters' om eigen producten op hun platforms te bevoordelen ten opzichte van die van concurrenten en daar zou hier sprake van kunnen zijn.

De techbedrijven wachten nog op een nadere uitleg van de EU over deze regel rond 'zelfvoorkeur'. Zolang er onduidelijkheid over is, neemt Meta dus het zekere voor het onzekere. De verplichte koppeling met de Instagram-login is een van de belangrijkste redenen waarom het gebruik van de app zo hard groeit.

Veel werk aan de winkel

Volgens Instagram-baas Adam Mosseri moet Meta door de DMA onder andere ook kunnen bewijzen dat er geen datalekken zijn geweest. "Je moet processen en technologie invoeren die bijna garanderen dat je alles wat je zegt kunt verifiëren - en meestal op meerdere manieren", zei hij in een podcast van The New York Times

Op welke termijn Threads naar de EU komt, blijft onzeker. Volgens Mosseri richt Meta zich de komende tijd op het ontwikkelen van ontbrekende belangrijke functies in de app, zoals een chronologische feed, hashtags, een DM-functie en betere zoekmogelijkheden. De introductie van Threads omschrijft de Instagram-topman als 'een yolo-lancering'.

Via omweg ook in Nederland

Threads heeft na vijf dagen al meer dan 100 miljoen gebruikers. Via een omweg kun je Threads in Nederland al wel installeren op je iPhone of je Android-telefoon. We leggen je in dit artikel uit hoe je dat doet.

Volg ons ook op sociale media.