©Viaplay

viaplay inloggen opzeggen formule 1 nederland ziggo

Viaplay grijpt in: bezuinigingen en ontslagen, ook in Nederland

13 juli 2023 om 08:07
Laatste update: 13 juli 2023 om 08:09

Het Zweedse streamingbedrijf Viaplay Group is bezig met een grote bezuinigingsoperatie. Daarbij vallen tientallen ontslagen. De ontslagronde raakt ook het Nederlandse Viaplay-personeel. 

Viaplay is onder leiding van de nieuwe ceo Jørgen Madsen Lindemann bezig met een grote bezuinigingsoperatie. De Viaplay Group zit financieel in zwaar weer, door tegenvallende resultaten. Dat komt niet alleen doordat de streamingdienst abonnees kwijtraakte. In Scandinavische landen heeft het bedrijf ook tv-zenders en daar zijn de reclame-omzetten fors gedaald. Ook raakte het bedrijf driekwart van zijn beurswaarde kwijt. Eind juni maakte Viaplay Group al een 'nieuw bedrijfsmodel' bekend, dat in juli tot 'de nodige veranderingen' zou leiden. 

De ontslagronde raakt volgens bronnen van Streamwijzer ook de Nederlandse tak. "Internationaal zou het gaan om ongeveer 40 procent van het bedrijf en van de Nederlandse tak weten we dat in ieder geval het marketingteam zijn spullen heeft moeten pakken." Om hoeveel Nederlandse ontslagen het precies gaat, is niet duidelijk. Viaplay stelt in een reactie dat 'elk managementteam zijn eigen organisatie herziet'. "Omdat dit proces in volle gang is, kunnen er in dit stadium geen verdere details worden gegeven."

Op 20 juli vertelt Viaplay meer over de stand van zaken bij het bedrijf. "We beoordelen het concurrentievermogen van al onze activiteiten en zullen de nodige wijzigingen aanbrengen om hogere prestatieniveaus te bereiken en het rendement op onze investeringen in content en technologie te verbeteren", zei de nieuwe ceo Lindemann onlangs. 

Nederlandse series gecanceld

De nieuwe koers heeft ook gevolgen voor de eigen content die Viaplay liet produceren. Zo zette het bedrijf een streep door vier Nederlandse series die het had besteld, waaronder de duistere comedyserie van Saskia Noort genaamd Something Stupid.

Daarmee lijkt Viaplay af te zien van het plan om in Nederland ook meer andere soorten eigen content dan sport aan te bieden. "Viaplay wordt nu vooral geassocieerd met de Formule 1, de Premier League en darts, maar we zijn meer dan dat. Sport is de perfecte opstap voor ons. We hebben een goede kans om Viaplay uit te bouwen tot een bredere dienst", vertelde een Viaplay-topman ons in maart.

Kijkers verliezen vertrouwen

Streamingkijkers hebben inmiddels weinig vertrouwen meer in de toekomst van Viaplay. In een onderzoek deze week zei 51 procent te verwachten dat Viaplay over vijf jaar niet meer bestaat.

Daarmee scoorde de Zweedse dienst veel slechter dan de concurrenten. Maar een klein percentage verwacht dat andere streamingdiensten het niet redden. Alleen over SkyShowtime (13 procent) en HBO Max (16 procent) zijn er ook nog wat twijfels.

Uitzendrechten

Viaplay heeft in Nederland volgend jaar nog de uitzendrechten van de Formule 1. Daarna kan de dienst die populaire sport in ons land kwijtraken.

Viaplay heeft ook de Nederlandse uitzendrechten van de Engelse Premier League in handen tot en met 2028, die van de Duitse Bundesliga tot en met 2029 en die van PDC Darts tot en met 2027.