©Wesley Tingey

threads app europe nederland europa iphone android storing

Meta grijpt in: Threads in EU bijna niet meer te gebruiken

14 juli 2023 om 13:01
Laatste update: 14 juli 2023 om 18:54

Threads, de snelgroeiende Twitter-concurrent van Instagram, heeft gebruikers van de app in de Europese Unie beperkingen opgelegd. Ze kunnen bijvoorbeeld geen berichten meer plaatsen. Volgens Meta zijn er 'extra stappen gezet om te voorkomen dat mensen in de EU toegang krijgen'.

Instagram bracht de Twitter-kloon Threads vorige week uit en inmiddels zijn er 110 miljoen gebruikers. Threads komt voorlopig niet naar de Europese Unie, omdat moederbedrijf Meta vreest dat de app EU-regels overtreedt. Via omwegen zijn de iPhone- en Android-app van Threads wel te installeren en grote aantallen Europeanen hebben dat gedaan. Sinds vandaag kunnen ze geen nieuwe berichten meer plaatsen. Je krijgt dan de foutmelding: 'Bericht uploaden is mislukt'. En op de profielen van Europese gebruikers staat nu 'Inhoud niet beschikbaar'.

"We hebben extra stappen gezet om te voorkomen dat mensen (in de EU) toch toegang krijgen tot de app. Europa blijft een enorm belangrijke markt voor Meta en we hopen Threads hier in de toekomst wel beschikbaar te maken", laat een woordvoerder van Meta ons weten. 

De Threads-app is nog slechts gedeeltelijk te gebruiken in de EU. Je krijgt bijvoorbeeld wel een tijdlijn te zien met recente berichten van populaire accounts van buiten de EU. Het gebruik van een VPN-dienst lijkt ook niet altijd te werken: zelfs met een Amerikaans ip-adres konden we vandaag niets posten op ons Bright-account. De restricties lijken nog een stap verder te gaan: een Amerikaan ondervond dat de app stopte met werken nadat hij in Portugal was aangekomen. 

Verplichte Instagram-koppeling

Dat Threads de komende tijd niet in de EU wordt uitgebracht, heeft niet te maken met de Europese privacywetgeving, maar met de Digital Markets Acts (DMA). Dat zijn nieuwe strenge regels voor grote techbedrijven. Dat Threads gebruikers bij het aanmaken van een account verplicht om in te loggen op Instagram, is mogelijk een overtreding van de DMA, omdat Meta zijn eigen platform op die manier voortrekt.

De EU moet nog meer uitleg geven over in welke situaties er sprake is van zulke 'zelfvoorkeur' door techreuzen. Ook mogen de grote techbedrijven gebruikersgegevens tussen apps niet kruisen of hergebruiken zonder toestemming van de gebruiker. Door alle juridische onzekerheden kiest Meta ervoor om de EU voorlopig over te slaan.

Ontbrekende functies

Met Threads heeft Twitter er een geduchte concurrent bij, maar het bedrijf van Elon Musk heeft al gedreigd met een rechtszaak. In de Threads-app ontbreken nu nog wel belangrijke functies, zoals hashtags, een feed met alleen gebruikers die jij volgt en een goede zoekfunctie. Aan die functies wordt volgens Instagram-topman Adam Mosseri nog hard gewerkt. De razendsnelle groei van de eerste dagen is inmiddels al weer afgevlakt.

Volg ons ook op andere sociale media.