©Unitree

robot robothond unitree

Deze lenige en slimme robothond kost evenveel als een iPhone

24 juli 2023 om 10:06

Robotfabrikant Unitree heeft verbeterde versies van zijn robothond aangekondigd. De Go2 kan dankzij nieuwe lidar-sensoren veel trucjes, sneller rennen en met je praten dankzij een ChatGPT-integratie. Maar het meest opvallende is het prijskaartje.

Het lijkt wel een mini-versie van de dure robothond Spot van Boston Dynamics, bekend van zijn dans- en parkour-kunsten, maar de nieuwe robothond Unitree Go2 is veel goedkoper. Zijn prijs begint bij 1600 dollar. Unitree maakt al jaren robots en deze nieuwe versie van de robothond heeft een 4D ultra-wide lidar. Die sensoren draaien op zijn snoet en brengen de omgeving nauwkeurig in kaart. In de productvideo zie je dat de robothond, die 12 motoren in zijn gewrichten heeft, geen enkel probleem heeft met trappen, rotsen en grasvelden. Sterker nog: hij kan een handstand doen en vervolgens op twee pootjes een trap aflopen. 

Rennen en plastic oprapen

Ook nieuw is de ChatGPT-integratie in de robot, zodat hij met je kan praten. De Go2 kan ook wat hij ziet combineren met het AI-model, waardoor hij volgens Unitree de omgeving nog zou begrijpen. Hoe dat in de praktijk werkt, is afwachten. In de video zie je dat je met de robothond kunt gaan hardlopen en dat hij veel trucjes kan, waaronder salto’s natuurlijk, want dat doen robothonden nu eenmaal graag.

De robots zijn er in verschillende uitvoeringen en met allerlei extra's, zoals een robotarm, waarmee de Go2 bijvoorbeeld zelfstandig plastic afval kan oprapen en in de prullenbak kan doen. De meest geavanceerde versie van de Go2 rent zo'n 13 km/u en in het lab zelfs ruim 17 km/u. 

Batterijduur

Unitree heeft de batterijcapaciteit in het nieuwe model flink vergroot. De batterijduur is tussen 1 en 2 uur voor het instapmodel en tot wel 4 uur voor de duurste versie. Als de batterij bijna leeg is, kan de Go2 op een oplaaddock gaan liggen.

Aan boord is ook een 720p selfiecamera met 120 graden kijkhoek, wifi 6, bluetooth 5.2 en optioneel 4G. De robot weegt zo'n 15 kg en kan zelf ook tussen 7 en 8 kg dragen.

De prijs van het meest geavanceerde Edu-model is nog niet bekend. Die van de Go2 Air begint dus bij 1600 dollar, maar dat is zonder verzend- en invoerkosten, zodat je al snel boven de 2100 euro zit. Dan is die iPhone 14 Pro Max met 1 TB uiteindelijk bijna even duur: 2126 euro.

Het is alweer vier geleden dat Sony een nieuwe versie van zijn robothond Aibo op de markt bracht. Maar die verbleekt bij de mogelijkheden van de Go2.