©Lectric Bikes

rijbewijs elektrische fiets verbod e-bike fatbike

Rijbewijs voor e-bike? Wetsvoorstel in de maak in de VS

24 juli 2023 om 11:48

Doordat steeds meer jongeren op snelle e-bikes stappen, willen politici in Californië ingrijpen. Ze werken aan een wetsvoorstel voor een verplicht rijbewijs voor elektrische fietsen. Ook willen ze een verbod op e-bikes voor fietsers onder de 12 jaar.

Californische politici maken serieus werk van het wetsvoorstel, Assembly Bill 530, waar het e-bike-rijbewijs een belangrijk onderdeel van is. De gedachte is dat jonge fietsers met een e-bike vaak niet genoeg weten van de verkeerswetten en verkeersveiligheid, zeggen de initiatiefnemers van het wetsvoorstel in lokale media. Voor fietsers onder de 12 jaar wordt het in het wetsvoorstel helemaal verboden om op een e-bike te rijden.

Fietsers met een e-bike moeten volgens het wetsvoorstel een online-examen afleggen. Als ze slagen, krijgen ze een door de staat uitgegeven bewijs. Dat hebben ze nodig als ze niet over een ander rijbewijs beschikken. Van een praktijkexamen lijkt nog geen sprake. 

Verkeersregels

Wel moet er een nieuw trainingsprogramma rond elektrische fietsen komen, in samenwerking met het Californische ministerie voor vervoer en de verkeerspolitie. Ze moeten jonge fietsers gaan bijspijkeren over de verkeersregels, omdat daar op scholen te weinig aandacht voor zou zijn.

"Als moeder en wetgever vind ik dat we moeten handelen om te voorkomen dat onze jongeren blessures oplopen. We moeten ouders informeren over hun verantwoordelijkheid rond e-bikes. Het wetsvoorstel is een nieuwe stap om de veiligheid te vergroten", zegt het Californische parlementslid Tasha Boerner tegen tv-zender Fox in San Diego. Wanneer het wetsvoorstel ter stemming wordt voorgelegd, is nog niet bekend.

Helmplicht

In Nederland gaat de politie later dit jaar strenger controleren op opgevoerde e-bikes. Dat gebeurt met een nieuw rollerbank. Een opgevoerde e-bike kan dan in beslag worden genomen en er kan een forse boete worden opgelegd.

De laatste jaren gaan in ons land ook meer stemmen op voor de invoering van een helmplicht voor elektrische fietsen, maar die komt er voorlopig niet. "Als je het te snel gaat verplichten, kan dat mogelijk leiden tot minder fietsgebruik", zei minister Mark Harbers (Infrastructuur) daar eind mei over.