©macrumors

opvouwbare iphone vouwbare ipad foldable

Opvouwbare iPhone in 2025 verwacht: 'Verkoop vouwtelefoons groeit snel'

28 juli 2023 om 09:33
Laatste update: 31 juli 2023 om 12:55

Een introductie van een opvouwbare iPhone zou de verkoop van vouwtelefoons over een paar jaar een grote impuls kunnen geven. Een bekende marktonderzoeker voorspelt dat de vouwbare iPhone in 2025 op de markt komt, waarna er in 2027 in totaal 100 miljoen vouwtelefoons verkocht zullen worden.

Apple kijkt met de nieuwste technologie vaak jarenlang de kat uit de boom. De iPhone-maker laat liever concurrenten in de beginfase fouten maken en problemen oplossen, dan dat het zelf de allereerste is. Apple lanceert ook meestal pas een nieuw product als het er zeker van is dat het iets kan maken dat aanzienlijk beter is dan de concurrentie. Bij opvouwbare smartphones heeft Apple geen haast. Het bedrijf werkt al minstens zeven jaar aan vouwbare schermen, zo blijkt uit reeks patenten. Maar tot een product leidde het nog niet.

Samsung onthulde deze week alweer zijn vijfde generatie vouwtelefoons, maar of en wanneer Apple met een opvouwbare iPhone komt is nog altijd onzeker. Sommige analisten denken dat Apple eerst met een opvouwbare iPad komt, mogelijk al volgend jaar. Display-analist Ross Young verwacht de eerste foldable iPhone in 2025. Marktonderzoeker Counterpoint sluit zich daar nu bij aan in een nieuwe voorspelling over de markt van vouwtelefoons. 

Groeispurt

"We kijken naar 2025 als het mogelijke jaar van het opvouwbare debuut van de iPhone, wat voor een nieuwe groeispurt voor het segment zou kunnen zorgen", zegt Counterpoint-analist Jene Park.

Volgens Park blijkt uit onderzoeken dat consumenten steeds vaker een opvouwbare smartphone overwegen te kopen, ondanks de relatief hoge prijzen. "De huidige reactie van de consument is een goed teken." Vooral in China zit de vraag naar vouwtelefoons de laatste tijd erg in de lift. Dat komt mede doordat de nieuwe vouwtelefoons van OPPO, de N2 and N2 Flip, goed verkopen.

Samsung koploper

In 2025 bestaat naar schatting 21 procent van het premium smartphone-segment, telefoons van meer dan 600 euro, uit vouwtelefoons. Vorig jaar was dat nog maar 5 procent. Na de komst van de vouwbare iPhone zou dat in 2027 naar 39 procent groeien.

Samsung blijft de grootste speler volgens de voorspellingen, mede omdat het meerdere opvouwbare modellen maakt. Apple wordt de nummer twee, gevolgd door OPPO, dat zijn Chinese concurrenten Xiaomi, Honor en Vivo voor blijft.

De eerste vouwbare iPhone zal ongetwijfeld een stevig prijskaartje krijgen. De nieuwe Samsung Galaxy Z Flip5 begint in Nederland bij 1199 euro en de Fold5 bij 1899 euro.

Luister ook onze podcast:

<iframe style="width:100%;max-width:660px;overflow:hidden;border-radius:10px" width="300" height="175" frameBorder="0"></iframe>