©Alex Green

Chinese kinderen mogen straks nog maar een uurtje per dag online

Chinese kinderen mogen straks nog maar een uurtje per dag online

03-08-2023 10:31 Laatste update: 10:35

De Chinese overheid komt met nog strengere regels om de schermtijd van jongeren te beperken. Zo mogen kinderen tussen 8 en 16 jaar nog maar één uur online per dag. Ook zouden jongeren na 22 uur helemaal geen toegang tot internet meer krijgen.

De nieuwe regels staan in een voorstel van de Chinese internettoezichthouder. Kinderen jonger dan 8 jaar mogen niet langer dan 40 minuten per dag op internet, de groep tussen 8 en 16 jaar mag een uurtje online zijn en 16- tot 18-jarigen krijgen dagelijks twee interneturen. Tussen 10 uur 's avonds en 6 uur 's ochtends is het internet straks verboden voor Chinese minderjarigen.

Fabrikanten moeten software aanpassen

De toezichthouder wil fabrikanten van telefoons en tablets verplichten om de nieuwe richtlijnen via hun software te handhaven. Ouders zouden nog wel de mogelijkheid krijgen om de tijdlimieten voor hun kinderen uit te schakelen. Op het voorstel kunnen betrokken partijen tot 2 september feedback geven. Het is nog niet duidelijk wanneer de regels in zouden gaan.

In 2021 voerde de Chinese overheid ook al strenge regels over online gamen in. Kinderen in China mogen maar 3 uur per week gamen. Ook kunnen Chinese kinderen sinds vorig jaar na 10 uur 's avonds geen livestreams meer bekijken. 

Probleem voor techbedrijven

Na het nieuws over het voorstel daalden de beurskoersen van Chinese techbedrijven. Zo zaten de aandelen van Tencent en WeChat flink in de min.

In de Chinese techwereld klinkt kritiek op het voorstel, omdat het internetbedrijven veel problemen kan opleveren. "Het zal veel moeite en geld kosten om deze nieuwe wettelijke vereisten correct te implementeren", zegt advocaat Xia Hailong van Shanghai Shenlun tegen Reuters. "Het risico op overtreding is erg groot. Veel internetbedrijven zouden nu kunnen overwegen om minderjarigen helemaal te verbieden hun diensten te gebruiken."