©Unsplash

China verbiedt export drones na gebruik in oorlog in Oekraïne

China verbiedt export drones na gebruik in oorlog in Oekraïne

01-08-2023 11:24

De Chinese overheid legt de export van bepaalde consumentendrones aan banden. Onder meer drones van marktleider DJI worden in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne gebruikt om explosieven af te werpen.

Per 1 september mogen bepaalde soorten drones, onderdelen en infraroodsensoren niet meer zonder speciale vergunning worden geëxporteerd, meldt onder meer Bloomberg. Per vandaag is de export tijdelijk dus verboden. Het exportverbod komt vanuit meerdere Chinese ministeries, inclusief de Centrale Militaire Commissie. In een verklaring stelt de Chinese overheid dat de maatregelen maximaal twee jaar zullen gelden, en dat er niet één bepaald land wordt beperkt.

Toch lijkt de reden helder: tijdens de oorlog in Oekraïne zijn meer dan ooit kleine drones ingezet. Zeker Oekraïne staat inmiddels bekend om zijn effectieve aanvallen op Russische troepen, door explosieven te laten vallen vanuit aangepaste drones zoals die van DJI.

China wil neutraal blijven

Maar ook Rusland gebruikt die tactiek en de Amerikaanse overheid heeft China daar op aangesproken. Eind vorige week nog bleek uit een Amerikaans rapport dat Chinese militaire bedrijven met overheidsbanden middelen hebben geleverd aan Rusland. De Chinese overheid stelt dat het er 'normale handelsbanden' met Rusland op nahoudt, maar komt nu dus toch met stappen.

China wil liever geen duidelijke stelling nemen in het conflict, en besluit nu dus tot een totaal exportverbod. "China heeft de relevante landen van de maatregelen op de hoogte gebracht", aldus de Chinese overheid, dat "een stijgend risico van civiele drones voor militaire doeleinden" zegt te zien.

Drones die een eind kunnen vliegen

Het Chinese DJI, goed voor zo'n 70 procent van de totale civiele dronemarkt, stelt dat zijn drones niet bedoeld zijn voor militaire doeleinden. "We hebben onze producten niet gemarket of verkocht voor militaire of oorlogsdoeleinden", aldus DJI. "We zullen ons strikt houden aan de exportcontrole van de Chinese overheid."

Specifiek gaan de exportregels over drones die buiten het gezichtsveld kunnen vliegen, of voor meer dan 30 minuten in de lucht kunnen blijven. Ook drones zwaarder dan 7 kilo en/of met de mogelijkheid om voorwerpen te kunnen gooien, vallen onder de regels.

Luister ook onze podcast: