©Unsplash

Apple stort zich ook op AI: 'Speciale servers besteld bij iPhone-producent'

Apple stort zich ook op AI: 'Speciale servers besteld bij iPhone-producent'

08-08-2023 17:31 Laatste update: 21:42

Foxconn, de producent van de meeste iPhones, is ook één van de grootste makers van servers. Voor Apple gaat het Taiwanese bedrijf nu speciale AI-servers maken, in een Vietnamese fabriek.

Het zou gaan om een 'exclusieve' samenwerking tussen Apple en Foxconn, meldt South China Morning Post op basis van het Taiwanese Economic Daily News. Het exclusieve deel zal slaan op de fabriek waar de AI-servers gemaakt worden: die staat in Vietnam, terwijl Foxconn tot nu toe vooral vanuit China opereert.

Het meest opvallende nieuws is echter dat Apple kennelijk flink investeert in hardware voor AI. Er gaan al geruchten dat Apple achter de schermen druk bezig is met een eigen alternatief op de AI-chatbots ChatGPT en Google Bard. Apple zou de kat uit de boom kijken en nog zoeken naar specifieke toepassingen voor AI.

Wat gaat Apple met AI doen?

Apple gebruikt zelf vaker de term 'machine learning', en past dat op veel vlakken al toe in iOS, macOS en meer. Alles van de camera en het bewerken van foto's tot vertaling, de gezondheidsfuncties en voorspellend typen werken met machine learning.

Die zaken werken echter op het apparaat zelf, niet via servers, mede met het oog op de privacy. Met de AI-servers zou Apple volgens de Taiwanese krant zijn AI willen 'trainen en testen'. Mogelijk kan het resultaat dan ook op Apple-apparaten zelf werken, die al jaren worden geleverd met speciale machine learning-chips.

Wat Apple in de toekomst van plan is, blijft natuurlijk gissen. Het zal geen verrassing zijn dat Apple niet achterop wil raken bij de concurrentie, maar een afwachtende houding kenmerkt het bedrijf. Het is goed denkbaar dat Apple de concurrentie openlijk laat experimenten, om later zelf met een gelijkwaardig maar 'Apple-achtig' alternatief te komen.

Minder afhankelijk van China

De afgelopen jaren probeert Apple minder afhankelijk te worden van China. Ook Foxconn opent steeds vaker fabrieken in andere landen, waaronder India. Foxconn is al jaren de belangrijkste productiepartner van Apple, en zet onder andere 70 procent van de iPhones in elkaar.

Foxconn zou verder goed zijn voor 43 procent van de wereldwijde servermarkt, en is de grootste server-leverancier van Apple. Nu zou Apple dus AI-servers besteld hebben bij Foxconn, bij de divisie FII. Die afdeling is gespecialiseerd in AI-servers, en ziet zijn waarde exploderen sinds het begin van de AI-hype.

Eerder maakte FII al servers voor Amazon Web Services, ChatGPT-maker OpenAI en voor Nvidia, de meest waardevolle chipfabrikant.

Luister ook onze podcast: