'Productie iPhones in India verdrievoudigd in een jaar tijd'
Minder in China

'Productie iPhones in India verdrievoudigd in een jaar tijd'

13-04-2023 07:09 Laatste update: 07:47

Het aantal iPhones dat in India wordt geproduceerd is het afgelopen jaar verdrievoudigd. Apple wil minder afhankelijk van China worden en verplaatst daarom een toenemend deel van de productie naar andere landen.

Dat melden ingewijden aan Bloomberg. Apple zou nu bijna 7 procent van zijn productiecapaciteit in India hebben ondergebracht. Een jaar geleden was dat nog maar 1 procent. De totale waarde van de uit India afkomstige iPhones bedraagt inmiddels 7 miljard dollar.

Apple heeft de afgelopen maanden mede vanwege de oplopende handelsspanningen tussen de VS en China werk gemaakt van het verplaatsen van de productie naar andere landen. President Biden legde onlangs met sancties de Chinese productie van chips nog zwaar aan banden.

Foxconn

De iPhones, variërend van de iPhone 11 tot de nieuwste iPhone 14, worden in India gemaakt door drie leveranciers. Ze hebben in totaal volgens Bloomberg 60.000 mensen in dienst. Ter vergelijk: bij de grote Chinese iPhone-fabriek van de Taiwanese leverancier Foxconn werken zo'n 200.000 mensen. Foxconn wil intussen 700 miljoen dollar investeren in een nieuwe fabriek in Zuid-India.

De Indiase minister van Handel meldde in januari nog dat Apple van plan was om op termijn zelfs een kwart van de iPhone-productie in het land onder te brengen. Dat zou resulteren in 100.000 banen. Maar op welke termijn dat wordt gehaald, is niet duidelijk.

Grondstoffen en onderdelen uit China

Afgelopen najaar had Apple bij de iPhone-productie in China veel last van de wekenlange coronalockdowns in het land, waardoor fabrieken moesten sluiten. Er konden miljoenen minder iPhones dan gepland gemaakt worden.

India stelt zich al langer op als concurrent op het gebied van de massaproductie waar China groot mee is geworden. Dat gebeurt onder meer met subsidies, die een productieverplaatsing voor techbedrijven aantrekkelijker moeten maken.

Productie MacBooks in Thailand

Naast India laat Apple ook steeds meer van zijn apparaten in elkaar zetten in Vietnam, waaronder een deel van de AirPods. Dit jaar zou de productie in Vietnam ook flink worden opgeschroefd. Bovendien voert het bedrijf volgens de krant Nikkei ook gesprekken met leveranciers in Thailand om in dat land MacBooks te produceren.

Apple blijft de komende jaren overigens erg afhankelijk van China, doordat veel grondstoffen en onderdelen ook uit het land afkomstig zijn.

Kijk ook: