Amazon vertelt nu met AI of je een product moet kopen of niet

©Amazon

amazon prime beste producten review korting
14 augustus 2023 om 15:50
Laatste update: 14 augustus 2023 om 16:12

Amazon voert een AI-functie in die productrecensies van klanten automatisch samenvat in een kort tekstje. Zo moet je snel kunnen zien wat andere klanten van een product vinden.

Als je een product wilt kopen, lees je vaak vooraf de recensies van andere klanten, zoals die op Amazon. De webwinkelreus gaat nu door AI gegenereerde samenvattingen van de productreviews tonen. De AI kiest de belangrijkste onderwerpen uit de recensies en vat ze samen in één korte alinea op de productpagina. Amazon zegt dat de AI-samenvattingen alleen recensies van 'geverifieerde aankopen' gebruiken. 

Ook kun je volgens Amazon dankzij de nieuwe AI sneller de reviews vinden die bepaalde kenmerken van een product die jij belangrijk vindt behandelen. Onder de samenvattingen staan aanklikbare trefwoorden met de belangrijkste onderwerpen. Als je bijvoorbeeld wilt weten hoe gebruiksvriendelijk een apparaat is, dan kan je zo alleen de beoordelingen zien waarin dit aspect wordt besproken.  

De AI-functie zit in eerste instantie in de Amazon-app in de VS voor een 'brede selectie' producten. In de komende maanden wordt het verder uitgerold. 

Nepreviews bestrijden

Neprecensies zijn intussen een groot probleem op Amazon en het bedrijf gebruikt ook AI om die te bestrijden. "We blijven aanzienlijke middelen investeren om neprecensies proactief te stoppen", aldus Amazon-topman Vaughn Schermerhorn.

De AI-systemen van Amazon kunnen verdachte reviews detecteren, bijvoorbeeld door te kijken naar 'relaties met andere accounts, aanmeldingsactiviteit, eerdere beoordelingen en andere indicaties van ongewoon gedrag'.

AI-boeken zijn plaag op Amazon

Amazon gebruikt AI ook achter de schermen en bij zijn clouddiensten voor bedrijven, maar de techreus heeft nog geen eigen AI-chatbot voor consumenten gelanceerd. Het bedrijf is wel bezig met het ontwikkelen van een AI-taalmodel om zijn spraakassistent Alexa slimmer te maken

Amazon krijgt de laatste tijd veel kritiek van schrijvers doordat het platform wordt overspoeld door met AI gegenereerde boeken, die ook in de lijsten met beststellers opduiken. Ook moet je oppassen voor reisgidsen die met AI zijn gemaakt.

Luister ook: alle AI-ontwikkelingen samengevat.