©VanMoof

vanmoof nieuws doorstart van moof e-bike

Doorstart voor VanMoof? Nog even geduld aub

15 augustus om 19:24
Laatste update: 19 augustus om 16:29

VanMoof-klanten moeten langer wachten op nieuws over de toekomst van het failliete Amsterdamse e-bike-merk. De gesprekken over een mogelijke doorstart zijn nog altijd gaande.

UPDATE: VanMoof mogelijk overgenomen door e-stepjesmerk van McLaren

Eind vorige week zeiden de curatoren dat er na het weekend duidelijkheid zou komen over de eventuele doorstart van VanMoof. Curator Jan Padberg laat vandaag aan Bright weten dat het 'onwaarschijnlijk' is dat er woensdag al een besluit valt. Daarmee is het bijna een maand geleden dat VanMoof failliet werd verklaard. Met welke partijen de curatoren momenteel nog praten over de doorstart, willen ze niet kwijt.

Vorige week dinsdag bleek dat het bod van het Amerikaanse bedrijf Micromobility.com was afgewezen. De CEO van Micromobility.com, Salvatore Palella, dreigt met een rechtszaak als de VanMoof-oprichters Taco en Ties Carlier het bedrijf na een doorstart weer in handen krijgen.

Miljoenen nodig

Intussen is er vandaag voor de Duitse tak van VanMoof ook faillissement aangevraagd. De rechtbank in Berlijn heeft een bewindvoerder aangesteld. Nog niet alle buitenlandse bedrijfsonderdelen van VanMoof zijn failliet. 

Om VanMoof weer op de rit te krijgen, zijn waarschijnlijk miljoenen euro's nodig. Het Amsterdamse bedrijf, waarin in totaal 200 miljoen euro is geïnvesteerd, maakte zowel in 2021 als 2022 ongeveer 80 miljoen euro verlies.

VanMoof repareren? Het kan nog

Door het faillissement is de reparatie van de e-bikes van VanMoof lastig, doordat het bedrijf speciaal ontwikkelde onderdelen gebruikt. Enkele fietsreparateurs hebben inmiddels wel eigen oplossingen voor veelvoorkomende problemen met de VanMoof-fietsen. Ook zijn er een paar webwinkels die alternatieve VanMoof-onderdelen verkopen, zoals de problematische e-shifter van de VanMoof S3 en X3.

De komende dagen openen de VanMoof-winkels in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht weer even hun deuren. Dat gebeurt voor klanten die hun e-bikes, die daar vanwege reparaties nog stonden, komen ophalen. Later deze maand wordt het eerste faillissementsverslag verwacht. 

Op zoek naar je nieuwe e-bike? Kom naar de Bright E-Bike Party: je kunt er 21 e-bikes van 8 merken testen en krijgt een grote korting.