Buitenlandse onderdelen VanMoof vallen nu ook één voor één om

©VanMoof

vanmoof failliet van moof engeland amerika
19 augustus 2023 om 16:03
Laatste update: 23 augustus 2023 om 18:45

Nadat VanMoof vorige maand in Nederland failliet ging, zijn nu ook de buitenlandse onderdelen van de e-bike-fabrikant aan de beurt. De Britse tak van VanMoof is in liquidatie gegaan. Ook het Amerikaanse onderdeel lijkt op weg naar een faillissement, terwijl het doek voor de Duitse tak eerder deze week viel.

Lees ook: Wordt VanMoof overgenomen door McLaren?

De beslissing tot liquidatie van de Britse tak werd genomen door Taco Carlier, mede-oprichter van VanMoof, zo staat te lezen in het Britse staatsblad The Gazette. Het bedrijf zal nu stappen ondernemen om de activiteiten en zaken van de Britse tak te beëindigen. Ook werden twee curatoren aangesteld om te beginnen met het liquidatieproces.

Ook de Amerikaanse tak van VanMoof gaat dezelfde kant op. Vrijdag heeft het bedrijf een beroep gedaan op Hoofdstuk 15 van de Amerikaanse faillissementswetgeving. Daarmee hoopt het bedrijf bescherming te krijgen tegen Amerikaanse schuldeisers. Twee weken geleden bleek al dat VanMoof de salarissen van zijn werknemers in de VS en Taiwan niet meer kon betalen. 

VanMoof werd in Nederland op 18 juli failliet verklaard. Eerder deze week sneuvelde ook al de Duitse tak van het bedrijf. Tot nu toe bleven de Amerikaanse en Taiwanese takken echter overeind.

Mogelijke doorstart dankzij McLaren?

Intussen wachten klanten nog altijd op nieuws over een eventuele doorstart van VanMoof. Die gesprekken duren langer dan verwacht. Een bod van het Amerikaanse bedrijf Micromobility.com, dat e-steps en e-bikes verkoopt, werd onlangs afgewezen. CEO Salvatore Palella van Micromobility.com dreigt met een rechtszaak als VanMoof-oprichters Taco en Ties Carlier het bedrijf na een doorstart weer in handen zouden krijgen. 

Vrijdag lekte uit dat Lavoie, een onderdeel van technologiebedrijf McLaren Applied, een poging wil doen om VanMoof te kopen. De gesprekken met Lavoie, dat momenteel alleen elektrische stepjes maakt, zouden zich in een 'vergevorderd stadium' bevinden. Het bedrijf zou 'zoveel mogelijk' van VanMoof willen opkopen. De curatoren willen daar geen commentaar op geven. Wel zeggen ze dat er nog met meerdere partijen wordt gesproken over een doorstart.

Wie het e-bike-merk uiteindelijk in handen krijgt, zal hoe dan ook miljoenen euro's nodig hebben. VanMoof draaide zowel in 2021 als 2022 zo’n 80 miljoen euro verlies. In totaal werd door investeerders al bijna 200 miljoen euro in het bedrijf gepompt.

Op zoek naar een nieuwe e-bike? Kom dan naar de Bright E-bike Party: je kunt er zelf 23 verschillende elektrische fietsen proberen. De laatste kaarten zijn nu te koop.