Oeps: de AI-chatbot van Snapchat plaatste per ongeluk zelf Stories

©Unsplash

snapchat kunstmatige intelligentie chatbot my ai zelfstandig stories
17 augustus 2023 om 16:10

De chatbot van Snapchat, genaamd My AI, had last van een glitch, waardoor hij zelfstandig berichten op Stories plaatste. Snapchat stelt gebruikers gerust: My AI heeft geen bewustzijn ontwikkeld.

Snapchat was er begin dit jaar snel bij met een eigen chatbot op basis van ChatGPT. De My AI-bot werd in april aangepast, zodat 'ie zich niet meer als echt persoon zou voordoen. Maar die mankementen zijn er nog steeds. My AI plaatste namelijk zelfstandig en onder eigen naam berichten tussen de normale Stories van gebruikers op Snapchat.

Tal van gebruikers meldden dat My AI een vreemde video plaatste van iets dat lijkt op een plafond, schrijft onder andere CNN. Sommige gebruikers schrokken daarvan, omdat de beelden erg leken op hun eigen muur en plafond. Zij waren bang dat My AI stiekem beelden maakte met de camera op hun telefoon en die zelfstandig op Snapchat zette.

Een groot misverstand

Volgens Snapchat maakt My AI geen zelfstandige foto's. "My AI had een tijdelijke storing die nu is opgelost", zegt een woordvoerder van Snapchat. Door die storing was My AI ook niet aanspreekbaar na het plaatsen van het bericht op Stories. Normaal gesproken staat My AI in de lijst met chats, en kunnen gebruikers vragen stellen. Het gebrek aan antwoorden zorgde voor lichte paniek onder Snapchatters.

Volgens Snapchat heeft My AI momenteel geen Stories-functie, zegt een medewerker tegen TechCrunch. Dat trekt wel de aandacht, want de chatbot zal toch niet zonder aanleiding een functie kunnen vervullen die nog niet wordt ondersteund. Mogelijk volgt dus de optie om My AI direct zaken op je eigen Stories te laten zetten.

Luister ook: alle AI-ontwikkelingen samengevat.