©Unsplash

iPhone 15 is sneller op te laden: tot 35 Watt

iPhone 15 is sneller op te laden: tot 35 Watt

18-08-2023 13:15

iPhones behoren nu niet tot de snelst ladende smartphones, maar de aanstaande iPhone 15-modellen beloven toch tot een derde sneller te kunnen laden.

Apple is altijd erg terughoudend geweest als het aankomt op de maximale laadsnelheid voor iPhones. Lange tijd werden de telefoons geleverd met slechts een 5W-lader. Inmiddels ondersteunen iPhones al een paar jaar snelladen, al komt dat in de praktijk neer op snelheden tussen de 20W en maximaal 27W, bij de iPhone 14 Pro en Pro Max.

Die snelheid gaat bij 'sommige modellen' van de iPhone 15-lijn naar maximaal 35W, meldt 9to5Mac. Die snelheid zou aansluiten op een 35W-lader die Apple sinds een tijdje verkoopt; iPhones worden zonder bijgesloten lader verkocht. Vermoedelijk laden de iPhone 15's sneller op vanwege USB-C.

Naar verwachting krijgen de nieuwe iPhones de USB-C-aansluiting omdat dat vanaf volgend jaar verplicht wordt in de EU. Eerder zei analist Ming-Chi Kuo wel dat Apple de hogere laadsnelheden alleen zou toelaten met gecertificeerde kabels. Apple verdient veel geld met gecertificeerde Lightningkabels, en waarborgt daarmee ook meteen de betrouwbaarheid.

iPhones tien keer trager dan Android

Een stap van 27W naar 35W is een toename van bijna 30 procent. Toch verbleken die snelheden bij het tempo van vooral de Chinese makers van Android-telefoons. Merken als Xiaomi en Realme troeven elkaar steeds af met immense laadsnelheden. Snelheden van 240W of zelfs 300W zijn geen uitzondering meer, en kunnen een telefoon in 5 minuten volledig opladen.

Apple mengt zich niet in die race, vermoedelijk ook vanwege de levensduur van de batterijen. De Chinese merken geven dan ook weinig garanties als het gaat om het aantal laadcycli van de snelladende telefoons. Vermoedelijk slijten de batterijen van die toestellen sneller bij iPhones.

En dat terwijl gebruikers van iPhones nu al klagen over teruglopende accucapaciteit. Snelladen en de bijkomende hitte zijn één van de hoofdoorzaken van een sneller slijtende batterij.

Lees meer over de iPhone 15.