©Apptronik

Deze mensachtige robot gaat aan het werk in het magazijn

Deze mensachtige robot gaat aan het werk in het magazijn

28-08-2023 10:26

Een Amerikaanse fabrikant, die eerder samenwerkte met NASA, brengt een nieuwe humanoid op de markt. De robot Apollo kan allerlei taken in magazijnen overnemen en bijvoorbeeld helpen met laden en lossen.

Bij humanoids denk je al snel aan de robots Atlas van Boston Dynamics en de Tesla-humanoid Optimus, maar er zijn meer bedrijven die werken aan mensachtige robots, met twee benen en twee armen. Zo komt het Amerikaanse bedrijf Apptronik met de Apollo-robot, van 1,73 meter en ruim 70 kilo. Hij kan voorwerpen tot 25 kilo tillen, waardoor hij sterker is dan de Tesla Optimus, die 20 kg laadvermogen heeft. De robot moet uiteindelijk alle taken van mensen kunnen uitvoeren. Ook moet hij veilig samen met mensen in dezelfde ruimte kunnen werken. 

'Mensen hoeven geen zwaar werk te doen'

De Apollo werkt met verwisselbare batterijen, die elk goed zijn voor 4 uur accuduur. Daardoor hoeft de robot niet altijd in de buurt van een stopcontact te zijn. De Apollo heeft onder meer camera’s in zijn ogen en twee schermpjes, een oled-scherm op zijn borst en een eInk-scherm op de voorkant. 

"Mensen willen geen robotachtig, fysiek zwaar werk doen in zware omstandigheden, en dat zou ook niet meer hoeven", zegt Apptronik-ceo Jeff Cardenas. Zijn bedrijf maakte eerder al tien andere robotsystemen, waaronder exoskeletten, tweevoetige beensystemen en de Astra, een kleine romprobot.

Dozen en kratten stapelen

In een reeks video’s laat het bedrijf zien dat Apollo momenteel al allerlei taken rond dozen en kratten kan doen, zoals oppakken, verplaatsen en neerzetten. Hiervoor ziet het bedrijf veel toepassingen in de logistieke sector. Zo zou de robot kunnen helpen bij het laden en lossen of het stapelen op pallets. 

'Minder dan 50.000 dollar'

De robot gebruikt een systeem met nieuwe, gepatenteerde actuatoren, die een derde minder componenten gebruiken dan de voorgangers. De montage kost volgens het bedrijf ook veel minder tijd. De vraag is nog hoe autonoom de humanoid kan werken, want hij moet nu nog vaak worden aangestuurd via een medewerker op afstand. 

De eerste productieversie van Apollo verschijnt pas eind 2024. De exacte prijs is nog niet bekend, maar topmensen van het bedrijf zeggen in een interview met Spectrum dat de mensachtige robots 'uiteindelijk minder dan 50.000 dollar' moeten kosten.

Chinese concurrent

Onlangs werd ook een kleinere humanoid voor algemeen gebruik onthuld: de Unitree H1. Die is 130 cm lang en weegt 50 kilo. Deze robot kan ook met ruim 5 km/u lopen. De prijs van de H1 volgens de Chinese fabrikant is iets minder dan 90.000 dollar.

Lees meer nieuws over robots.