Keuzestress: aantal series en films om te streamen met 39 procent gestegen

©Unsplash

films series netflix account hbo max abonnement serie stream
28 augustus om 20:55

Het aantal series en films dat je kan streamen is de afgelopen twee jaar met maar liefst 39 procent gestegen. Het gaat om ruim twee miljoen series en films, schrijft marktonderzoeker Nielsen in een nieuw rapport.

Streaming wint steeds meer aan populariteit. Volgens Nielsen was het in juli goed voor zo’n 38,7 procent van het totale tv-gebruik, een nieuw record. Traditionele tv zakte tegelijkertijd voor het eerst in de geschiedenis onder de 50 procent. Uit een onderzoek van Ampere Analysis in juli bleek dat bijna de helft van alle internetgebruikers zelfs helemaal niet meer naar lineaire tv kijkt. 

Het aantal streamingdiensten is de laatste jaren fors gestegen. Er zijn nu 167 streamers op de markt, tegenover slechts 118 twee jaar geleden. Het zijn er zelfs nog meer, want Nielsen onderzocht alleen diensten die beschikbaar zijn in de VS, het VK, Canada, Mexico en Duitsland.

Opkomst gratis tv-diensten

Een deel van de groei kan verklaard worden door de opkomst van gratis tv-diensten, die hun inkomsten uit advertenties halen. Onder deze zogeheten FAST-aanbieders zijn Pluto van Paramount Global en Tubi van Fox. Ook tv-fabrikanten als Samsung en LG bieden gratis streamingdiensten aan. Er zijn volgens Nielsen nu al ruim 40.000 verschillende FAST-kanalen om gratis te streamen. 

Steeds langer zoeken

Uit het rapport van Nielsen blijkt ook dat het sterk gegroeide aanbod aan films en series ervoor zorgt dat mensen steeds meer keuzestress krijgen. Volgens Nielsen duurt het gemiddeld nu meer dan tien minuten voordat kijkers een programma kiezen om te streamen. In 2019 was dat nog zeven minuten. Een op vijf mensen haakt zelfs af voordat ze iets hebben gevonden om naar te kijken.

Lees meer nieuws over streamingdiensten.