ESPN naar Amazon? 'Gesprekken met Disney over sport streamen'

©ESPN

espn amazon prime video disney streamingdienst eredivisie kijken
25 augustus 2023 om 20:10
Laatste update: 25 augustus 2023 om 20:29

Amazon praat met Disney over een samenwerking rond ESPN, de sportzender van het entertainmentbedrijf. Amazon zou het sportaanbod van ESPN via zijn streamingdienst kunnen aanbieden en een belang in de sportzender kunnen kopen.

Amazon voert gesprekken met Disney over een samenwerking rond een nieuwe streamingdienst van ESPN. Dat meldt de Amerikaanse nieuwssite The Information op basis van bronnen met kennis van de gesprekken. Amazon kan het streamingaanbod van ESPN mogelijk ook toevoegen aan zijn eigen streamingdienst Prime Video. Bovendien kan het techbedrijf een minderheidsbelang in ESPN nemen, zeggen de bronnen van The Information.

Disney-baas Bob Iger zoekt naar manieren om meer geld en kijkers aan te boren voor ESPN, omdat de kijkcijfers op televisie de laatste tijd dalen en de reclame-inkomsten ook afnemen. Daarom wil Disney een deel van zijn belang in ESPN gaan verkopen. 

Minderheidsbelang of overname 

Iger probeert intussen de grote Amerikaanse sportcompetities - de NBA, NFL, MLB en de NHL - over te halen om een minderheidsbelang in ESPN te kopen. Amazon heeft dit aanbod volgens The Information ook gehad, wat de onderhandelingspositie van de sportcompetities verzwakt. De Disney-top sluit een volledige overname van ESPN niet uit.  

Amazon biedt de laatste jaren steeds meer sportuitzendingen aan via zijn streamingdienst Prime Video. Zo zendt het in Duitsland en Italië wedstrijden uit de Champions League uit en in het Verenigd Koninkrijk een selectie van de Premier League-duels. In Nederland heeft Amazon nog geen uitzendrechten voor sport gekocht.

ESPN werkt in de VS aan een nieuwe streamingdienst waarop alle live-uitzendingen ook via internet te zien moeten zijn. Wanneer die dienst gelanceerd wordt, is nog niet bekend. Volgens The Information wil ESPN er tussen 20 en 35 dollar per maand voor vragen.  

Eredivisierechten

ESPN zendt in ons land onder meer de Eredivisie uit. Een alliantie van tv-aanbieders KPN, VodafoneZiggo, T-Mobile en Delta wil een poging doen om ESPN te overbieden. De providers willen zo de uitzendrechten van de eredivisie vanaf 2025 voor tien jaar in handen te krijgen. Disney mag echter tot 1 juli 2024 exclusief onderhandelen met de Eredivisie CV.

Of een overname door Apple?

Volgens geruchten zou ook een ander groot techbedrijf een poging kunnen doen om ESPN over te nemen: Apple. De bekende Wall Street-analist Dan Ives zei deze week dat hij verwacht dat Apple een deal sluit met Disney over ESPN. "Ik beschouw het als de perfecte match", zegt Ives.

Apple sloot vorig jaar al een 10-jarige deal over het uitzenden van de Amerikaanse voetbalcompetitie MLS. Apple biedt de MLS-wedstrijden tegen betaling aan op zijn Apple TV-dienst. 

Lees ook: Het Messi-effect: aantal MLS-abonnementen Apple TV ruim verdubbeld