Premier League wil ook kijkers naar illegale streams aanpakken

©Unsplash

premier league streams kijken voetbal stream
28 augustus 2023 om 16:14
Laatste update: 28 augustus 2023 om 16:42

De Engelse Premier League, de meest lucratieve voetbalcompetitie ter wereld, wil de komende tijd de strijd tegen illegale streams opvoeren. Daarbij wil het ook mensen met een abonnement op illegale streams gaan vervolgen.

De Premier League heeft zijn juridische team flink uitgebreid en wil ook particulieren die livestreams aanbieden gaan vervolgen, meldt de Financial Times. In een poging om de toenemende piraterij van voetbaluitzendingen tegen te gaan, heeft de Engelse voetbalcompetitie zijn team van juristen, onderzoekers en analisten uitgebreid. Dat is nodig, omdat de aanbieders van illegale voetbalstreams 'steeds geavanceerder werken', zegt Kevin Plumb, algemeen adviseur van de Premier League, in de Britse krant. "Het is een grote uitdaging om ze op te sporen."

Miljoenen kijkers

De illegale streams zijn erg populair. In het Verenigd Koninkrijk kijken er bijna 4 miljoen mensen illegaal naar, schat het Britse Intellectual Property Office. De belangrijkste reden zijn de hoge kosten. Britten moeten zo'n 70 dollar per maand betalen om alle Premier League-duels op televisie te kunnen kijken. In Nederland is de Premier League te zien bij Viaplay. Een abonnement op die streamingdienst kost in ons land 16 euro per maand.

Internetproviders moeten volgens een bevel van het Britse Hooggerechtshof meewerken aan het blokkeren van illegale streams, wat bekend staat als 'Super Block'. Afgelopen voetbalseizoen werden op die manier ruim 600.000 illegale livestreams verwijderd. Die inspanningen worden de komende tijd ook opgevoerd.

Celstraffen

Een afschrikmiddel zijn de zwaardere straffen voor online-piraterij, die ook tot lange gevangenisstraffen kunnen leiden. De piraterij van de voetbaluitzendingen is volgens Plumb de laatste jaren geëvolueerd: "Van peer-to-peer-streaming naar abonnementen op besloten netwerken." Er worden steeds vaker tv-kastjes verkocht in combinatie met een abonnement op de illegale streams. “We gingen van het aanpakken van pubs naar tieners in hun slaapkamers, en daarna naar gezinnen die illegaal in hun woonkamer kijken."

In mei werden vijf mannen veroordeeld tot jarenlange celstraffen wegens het exploiteren van illegale streamingnetwerken, waarmee ze volgens de aanklagers in vijf jaar tijd meer dan 8 miljoen euro hadden verdiend. Plumb: "Zou je doorgaan met zulke activiteiten als je wist dat je er tien jaar gevangenisstraf op staat?"

Lees ook: ESPN naar Amazon? 'Gesprekken met Disney over sport streamen'