©Bright

vanmoof lavoie overname van moof overgenomen

VanMoof overgenomen door Lavoie: veel personeel weg, oprichters op zijspoor

31 augustus 2023 om 18:51
Laatste update: 31 augustus 2023 om 20:37

Het Britse e-stepjesbedrijf Lavoie neemt VanMoof over, maar van de ruim 700 medewerkers mogen er maar zo'n 50 blijven werken bij het Amsterdamse e-bike-merk. De VanMoof-oprichters, de broers Carlier, worden ook op een zijspoor gezet.

Lavoie, een dochterbedrijf van McLaren Applied, maakte donderdagmiddag bekend VanMoof over te nemen. Volgens de vakbond CNV Vakmensen wordt bij de doorstart vooral de merknaam overgenomen. "De doorstart is voor ons geen reden om nu groot de vlag uit te hangen", zegt CNV-onderhandelaar Chantal van Binsbergen tegen het ANP. Maar 50 tot 60 mensen kunnen blijven werken bij VanMoof. Een deel van de ex-medewerkers heeft inmiddels overigens al ander werk gevonden.

Oprichters maken plaats

De overname betekent ook dat VanMoof-oprichters Taco en Ties Carlier niet langer de leiding zullen hebben over het fietsmerk dat ze in 2009 hebben opgezet. Volgens Lavoie kunnen de broers Carlier mogelijk nog een adviesrol krijgen, maar managers van het Britse bedrijf krijgen de touwtjes in handen.

Een groot probleem met de VanMoof-fietsen was dat ze speciaal voor het bedrijf ontwikkelde onderdelen gebruikten. Daardoor konden ze niet bij normale fietsenmakers gerepareerd worden, maar alleen door VanMoof en gecertificeerde partners. Lavoie wil daar verandering in brengen, door in toekomstige e-bikes meer standaard onderdelen te gebruiken. Ook zouden fietsenwinkels in de toekomst VanMoof-fietsen kunnen verkopen, terwijl VanMoof momenteel alleen zelf zijn e-bikes verkoopt.

'Integreren in e-mobiliteitsbedrijf'

Lavoie en moederbedrijf McLaren Applied zeggen de VanMoof-activiteiten te willen voortzetten en de e-bikes te willen integreren in 'een e-mobiliteitsbedrijf van de volgende generatie'. "VanMoof heeft wereldwijd 190.000 klanten en het is onze inzet om die mensen op de weg te blijven houden, terwijl we de VanMoof-activiteiten stabiliseren en efficiënt laten groeien en haar producten van wereldklasse blijven ontwikkelen", aldus Lavoie-ceo Eliott Wertheimer.

Opvouwbare e-step

Lavoie produceert momenteel nog maar één product, een 'premium' elektrische step. Deze Series 1 is op te vouwen met één druk op de knop en kost maar liefst 2290 euro. 

"We zien een enorm potentieel om de manier waarop mensen in drukke steden reizen op een actievere en plezierigere manier te veranderen", aldus Nick Fry, voorzitter van McLaren Applied. Dat bedrijf werd in 2021 overgenomen door Greybull Capital. Het is sindsdien geen onderdeel meer van de McLaren Group, waar het Formule 1-team onder valt.

Gevolgen voor VanMoof-klanten worden later duidelijk

De partijen hopen de overname voor maandag 4 september af te ronden. Dan moeten ook de gevolgen voor de klanten van VanMoof duidelijk worden.

De Amsterdamse e-bike-fabrikant leed de laatste jaren enorme verliezen, zo'n 80 miljoen euro in zowel 2021 als 2022. De totale schulden liepen op tot 144 miljoen euro.

Lees meer nieuws over VanMoof