Microsoft dwingt je in Windows niet meer om Edge te gebruiken

© Microsoft

microsoft edge browser standaard eu
6 september 2023 om 08:06

Techreus Microsoft dwingt Europese Windows 11-gebruikers binnenkort niet langer om zijn webbrowser Edge te gebruiken. Dat gebeurt nu als je op een link klikt via de zoekfunctie van het besturingssysteem of via Windows Widgets.

Momenteel is Microsoft deze aanpassing aan het testen, schrijft het in een blogpost. Gebruikers gaan binnenkort niet meer naar Edge maar naar de browser die ze zelf als standaard hebben ingesteld. "In de Europese Economische Ruimte (EER) gebruiken Windows-systeemonderdelen de standaardbrowser om koppelingen te openen", staat er. Het is niet duidelijk waarom Microsoft deze verandering wil doorvoeren en waarom het bedrijf dat enkel in de EER (de 27 EU-landen plus Noorwegen, IJsland en Liechtenstein) doet.

In de huidige versie van het besturingssysteem, en in voorganger Windows 10, wordt automatisch Microsofts eigen browser Edge gebruikt wanneer je op een link klikt via Windows Widgets of de zoekfunctie. Dat gebeurt zelfs wanneer je een andere standaardbrowser hebt ingesteld. Tot enkele jaren geleden kon je dit met externe apps omzeilen, maar Microsoft heeft dat onmogelijk gemaakt.

Digital Markets Act

Hoewel het bedrijf nog niet heeft laten weten waarom het deze verandering wil doorvoeren, lijkt het erop dat de nieuwe EU-wetgeving Digital Markets Act er iets mee te maken heeft. Dat is een ingrijpend wetpakket van de EU, waar grote techbedrijven, zogeheten poortwachters, zich vanaf maart 2024 aan moeten houden.

Techbedrijven zullen onderworpen worden aan een aantal strenge regels. Zo zal je als gebruikers expliciet toestemming moeten geven dat je gegevens worden gebruikt voor advertenties. Berichtenapps zullen ook interoperabel moeten worden, wat betekent dat je met Messenger bijvoorbeeld berichten zal kunnen sturen naar Telegram. 

Maar Microsoft bereidt zich voor op een andere verandering die deel uitmaakt van het pakket, namelijk dat het eenvoudig moet worden om vooraf geïnstalleerde apps te verwijderen of standaardinstellingen te wijzigen die je naar een product of dienst van de producent stuurt. Daaronder vallen ook webbrowsers als Edge.

Lees ook: Microsoft koppelt Teams in oktober los van Office