Apple onthult iPhone 15: usb-c, snellere chips en betere camera's

©Apple

iPhone 15 usb-c apple iphone15
12 september 2023 om 20:07
Laatste update: 12 september 2023 om 20:42

Apple heeft dinsdagavond de iPhone 15 en 15 Plus onthuld, naast de nieuwe Pro-versies. De iPhone 15 en 15 Plus hebben een vernieuwde behuizing, fellere schermen met Dynamic Island en camera's met een vier keer hogere resolutie. En zoals verwacht stapt Apple over op usb-c in de nieuwe iPhones.

LEES OOK: Dit zijn de nieuwe iPhone 15 Pro en Pro Max

De iPhone 15 is er opnieuw in twee formaten: het reguliere model in 6,1 inch en de 15 Plus in 6,7 inch. De schermen zijn twee keer feller dan die van de iPhone 14, tot een maximum van 2000 nits.

Verbeterde camera maakt altijd portretfoto's

De camera is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de iPhone. Dit jaar hebben ook de iPhone 15 en 15 Plus een 48-megapixelsensor. Die zorgt enerzijds voor scherpere foto's op 12 megapixels: met de extra gegevens wordt een betere foto op het vertrouwde formaat gemaakt.

Bovendien voegt de 48-megapixelcamera een soort digitale lens toe: de 2x-zoom. Dan wordt feitelijk een uitsnede gemaakt van het midden van een foto op de hogere 48-megapixelresolutie.

De portretfunctie is nu altijd ingeschakeld. Voorheen moest je wisselen tussen normale foto's en exemplaren met kunstmatige scherptediepte. Nu wordt die informatie bij elke foto opgeslagen, en kun je achteraf nog kiezen of je een portretfoto wil – of kan je de scherptediepte aanpassen. Verder is de nachtmodus verbeterd. Die kan nu beter tegelijkertijd mensen goed in beeld brengen, terwijl ook de sterrenlucht te zien blijft.

Dynamic Island

Het Dynamic Island zit nu ook op de iPhone 15 en 15 Plus. Deze nieuwe scherminkeping maakte vorig jaar zijn intrede op de Pro-modellen. In het pilvormige zwarte vlakje zitten de selfiecamera en gezichtsscanner, maar van de nood heeft Apple een deugd gemaakt. Het zwarte vlakje doet dienst als een soort knop/widget. Timers, sport-scores, navigatie en muziek worden in het eilandje getoond.

De iPhone 15 gebruikt de A16 Bionic-chip, die vorig jaar al in de iPhone 14 Pro-modellen zat. Wie de nieuwste A17-chip wil, moet een iPhone 15 Pro-model kopen. De ultra wideband-chip is ook verbeterd, en belooft zaken als AirTags nog nauwkeuriger te kunnen vinden

Eindelijk usb-c

De nieuwe iPhones ondersteunen eindelijk usb-c. De aansluiting zit al jaren in iPads en Macs, maar iPhones hadden nog Lightning. Dat mag vanaf eind volgend jaar niet meer in de EU, en dus gaat Apple nu overstag.

Apple heeft de voordelen van usb-c opgesomd. Je kan er sneller meer laden en ook de data-overdracht kan sneller. Bovendien kan je nu één lader voor je meeste dagelijkse gadgets gebruiken – de hele insteek van de Europese regelgeving.

Net als de afgelopen jaren worden iPhones geleverd zonder adapter, maar wel met het benodigde snoertje. Dat is dit keer een usb-c naar usb-c-snoertje. Wie de afgelopen jaren al een usb-c-laadblokje had gekocht, kan met de nieuwe iPhones gewoon vooruit. Bovendien is het mogelijk om met een usb-c-naar-Lightning-kabel bijvoorbeeld AirPods met een iPhone op te laden.

Het bijgeleverde snoertje is nu geweven, zoals de snoertjes die Apple bij Macs levert. Ook hier is de stof in dezelfde kleur als de iPhones. De snoeren zijn nu 1,5 meter lang, dat is 50 centimeter langer dan de bijgeleverde snoeren tot nu toe waren.

De nieuwe iPhones ondersteunen naast MagSafe ook Qi 2. De nieuwe versie van de open draadloze laadstandaard is op MagSafe gebaseerd en werkt dus ook met magneten. Dat betekent dat je binnenkort dus een ruimere keus hebt in draadloze laadmogelijkheden.

Nieuwe kleuren en matte afwerking

De iPhone 15 en 15 Plus zijn er in zwart en de pasteltinten blauw, groen, geel en roze. De behuizing is vernieuwd, met een matte afwerking en iets iets meer afgeronde randen dan voorgaande modellen. 

De iPhone 15 is er met 128GB vanaf 969 euro, de 15 Plus begint bij 1119 euro. Die prijzen zijn iets lager dan de iPhones van vorig jaar.

Apple presenteerde vanavond ook de iPhone 15 Pro en Pro Max.