Elon Musk: Tesla komt met zelfrijdende 'robo-taxi'

Elon Musk tijdens de 'Cyber Rodeo' in Texas

Cybertruck in 2023

Elon Musk: Tesla komt met zelfrijdende 'robo-taxi'

08-04-2022 08:03 Laatste update: 08:10

Elon Musk heeft aangekondigd dat Tesla een zelfrijdende taxi ontwikkelt. Ook zegt hij dat de pickup-truck Cybertruck, de vrachtwagen Tesla Semi en de nieuwe Roadster volgend jaar in productie gaan.

Tijdens een event bij de Tesla-fabriek in Texas heeft topman Elon Musk vanochtend een aantal plannen voor de komende jaren aangekondigd. Het opschalen van de productie van bestaande modellen heeft volgens hem prioriteit. Daar spelen de Gigafactory Texas en de pas geopende fabriek in Berlijn een sleutelrol bij. 

Maar de excentrieke ceo deed ook een paar opvallendere aankondigingen. Hij zei dat de Cybertruck, de elektrische pick-up van het bedrijf, in 2023 van de lopende band zal rollen. De Tesla Semi, de elektrische vrachtwagen, zal dan ook in productie gaan. Bovendien komt de nieuwe Roadster er volgend jaar aan. Dat is de opvolger van Tesla's eerste sportwagen.

Autonome taxi

Behalve modellen die al bekend waren, kondigde Musk ook een nieuw project aan. Tesla wil een zelfrijdende 'robo-taxi' gaan bouwen. Hoewel daar nog niet veel details over bekend zijn, lijkt het erop dat die volledig autonoom moet zijn, zonder menselijke chauffeur. De robo-taxi zou mogelijk een onderdeel kunnen zijn van Musks 'nieuwe masterplan'. "Er komt een speciale robotaxi die er behoorlijk futuristisch uitziet", zei Musk.

Het bedrijf werkt al langer aan zelfrijdende technologie, maar tot nu toe was dat bedoeld voor de bestaande personenauto's die nog altijd door mensen kunnen worden bestuurd. Ook daarover had Musk een update. Tesla wil later dit jaar alle klanten die het Full Self Driving-pakket hebben gekocht toegang geven tot de bètaversie van de technologie.

Robot

Tesla zal volgens Musk volgend jaar ook beginnen met de productie van Optimus, de mensachtige robot die vorig jaar werd onthuld. In januari zei Musk nog dat de ontwikkeling van de robot en kunstmatige intelligentie (AI) een nieuwe prioriteit van het bedrijf zullen worden. De robot is bedoeld om gevaarlijke, vervelende of saaie taken over te nemen van menselijke medewerkers.

"Optimus zal ons idee van wat een economie is omverwerpen. De robot moet in principe alles kunnen doen wat mensen niet willen doen", zei Musk. "Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar als je de ontwikkeling van Optimus ziet en we ervoor kunnen zorgen dat het veilig is, geen Terminator-gedoe, dan zal het de wereld meer veranderen dan de komst van auto's heeft gedaan." 

Bekijk ook: