©Foxconn

iphone 15 productie india iphone15 china foxconn iphones airpods apple watch

Je volgende iPhone wordt in India gemaakt: Apple-leverancier verplaatste productie

18 september 2023 om 16:07
Laatste update: 18 september 2023 om 21:39

De komende jaren worden nog meer Apple-producten in India in elkaar gezet in plaats van in China. De grote iPhone-producent Foxconn zegt zijn activiteiten in India komend jaar te verdubbelen.

Lees ook: 'Apple worstelt met productie iPhone 15 Pro Max'

Foxconn, bekend als fabrikant van de iPhone voor Apple, gaat zijn productie sneller verplaatsen van China naar India. De stap neemt het Taiwanese bedrijf nu de spanningen tussen de VS en China steeds verder oplopen. Een Foxconn-manager schrijft op Linkedin dat het bedrijf de omvang van zijn activiteiten in India gaat verdubbelen. Aanleiding voor het bericht was de verjaardag van de Indiase premier Narendra Modi. "We zullen nog harder werken om jullie volgend jaar een groter verjaardagscadeau te geven, met als doel een nieuwe verdubbeling van de werkgelegenheid, directe buitenlandse investeringen en bedrijfsomvang in India", aldus de Foxconn-topman.

De Amerikaanse president Biden legde eerder dit jaar met nieuwe sancties de Chinese chipproductie nog zwaar aan banden. China is intussen steeds beter in staat om zelf geavanceerde chips te produceren, bleek onlangs uit de verrassende lancering van een high-end Huawei-smartphone. Tegen Huawei heeft de VS sinds 2019 handelssancties ingesteld, vanwege vermeende spionage voor de Chinese overheid. Daardoor kan het Chinese bedrijf niet aan westerse chips of apparatuur komen en kan het de Google-versie van Android niet gebruiken.

Ook vaker naar Vietnam en Thailand

Foxconn werkt intussen aan een enorme grote iPhone-fabriek bij de Indiase stad Bengaluru, die uiteindelijk werk moet bieden aan 100.000 mensen. Apple en andere Amerikaanse bedrijven zijn al langer bezig om een deel van de productie en assemblage te verplaatsen van China naar andere landen. Zo worden sommige Apple-producten, zoals de Apple Watch, AirPods en iPads, ook al gemaakt in Vietnam, Thailand en Brazilië.

Foxconn investeerde de laatste jaren ook fors in nieuwe Indiase fabrieken, waar al tienduizenden mensen werkzaam zijn. Jaarlijks genereert Foxconn zo’n 10 miljard dollar aan omzet in India. De overheid in het land lokt techbedrijf ook met subsidies, wat het verplaatsen van de productie gunstiger moet maken.

Afhankelijkheid van China blijft

Apple blijft de komende jaren nog wel erg afhankelijk van China, mede omdat veel grondstoffen en onderdelen ook uit het land komen. Foxconn is de grootste partij die Apple inschakelt voor de assemblage van zijn producten. Andere partijen zijn Pegatron, Compal en Wistron.

Lees meer iPhone-nieuws.