©Apple

Lancering iPhone 15 in Frankrijk dreigt in de soep te lopen

Lancering iPhone 15 in Frankrijk dreigt in de soep te lopen

20-09-2023 00:03 Laatste update: 00:15

Na het Franse verkoopverbod voor de iPhone 12 omdat de telefoon te veel straling zou uitzenden, kampt Apple nu met nog meer problemen in Frankrijk. Medewerkers van de Franse Apple Stores gaan staken, precies op de releasedatum van de iPhone 15.

Vakbonden in Frankrijk hebben een tweedaagse staking in de Apple Stores aangekondigd: op vrijdag en zaterdag worden medewerkers in meerdere Apple-winkels opgeroepen het werk neer te leggen. Vrijdag is de eerste dag dat de iPhone 15 in de winkels ligt, waardoor de Franse introductie van de nieuwe iPhone in de soep dreigt te lopen.

Apple Store-medewerkers willen vrijdag gaan demonstreren in Parijs. Ze eisen meer loon ter compensatie van de hoge inflatie. De vakbonden kwamen er niet uit met het management van Apple, waarna de staking werd aangekondigd. "De Apple-leiding wil de sociale situatie van hun medewerkers niet zien", zei een woordvoerder van een van de vakbonden in de krant Libération.

Als Apple niet met een beter aanbod richting het personeel komt, kunnen de komende weekenden meer stakingen volgen. In driekwart van de Franse Apple Stores zouden werknemers kunnen worden gemobiliseerd, aldus de vakbonden. Ze verwachten dat de acties gaan leiden tot lange wachttijden voor klanten in de Apple-winkels.

Verkoopverbod iPhone 12

Vorige week werd in Frankrijk de verkoop van de iPhone 12 tijdelijk verboden, nadat de Franse telecomtoezichthouder een elektromagnetische straling had gemeten die boven het niveau was dat in de Europese Unie is toegestaan. De iPhone-maker beloofde met een software-update te komen ‘om tegemoet te komen aan het protocol dat door de Franse toezichthouders wordt gebruikt’. Apple benadrukte dat er geen veiligheidsprobleem is. Andere EU-landen hebben Apple ook om de update gevraagd.

De Nederlandse Rijksdienst voor Digitale Infrastructuur (RDI) stelde wel vragen aan Apple over de kwestie, maar het komt niet met een verkoopverbod voor de iPhone 12, omdat er volgens de instantie 'geen acuut veiligheidsrisico' is.

Lees meer Apple-nieuws.