© Kamil S

Topman: Xbox kapt ermee als Game Pass niet genoeg abonnees heeft

Topman: Xbox kapt ermee als Game Pass niet genoeg abonnees heeft

20-09-2023 16:13 Laatste update: 17:01

Phil Spencer, die bij Microsoft de leiding heeft over de Xbox-gametak, beweert dat het merk zich terugtrekt uit de gamewereld als de abonneedienst Game Pass in 2027 niet genoeg klanten heeft.

Spender deed de opvallende uitspraak tijdens een hoorzitting in het kader van de rechtszaak tussen Microsoft en de Amerikaanse handelswaakhond FTC over de overname van Activision Blizzard. Tijdens de hoorzitting toonde FTC-advocaat James Weingarten een interne slide van Microsoft waarin projecties worden getoond voor de groeicijfers van de Game Pass de komende jaren. Dat blijkt uit documenten die publiek werden gemaakt door het grootste lek bij Xbox aller tijden.

Sneller groeien

Weingarten vroeg aan Spencer of hij het eens was met de getoonde grafiek, waarin wordt voorspeld dat de Game Pass 100 miljoen abonnees zal bereiken tussen 2029 en 2030. Ter vergelijking: momenteel heeeft de dienst zo’n 30 miljoen abonnees. Als de Game Pass-projecties correct blijken, zal Xbox de handdoek in de ring gooien, liet Spencer weten. Volgens de topman moeten de cijfers voor pc- en cloud-gaming veel sneller groeien tegen het jaar 2027. 

"Ik kan met redelijke zekerheid zeggen dat als we niet meer vooruitgang boeken dan dit met de console, we uit de gamebusiness zullen stappen. Als dit de uitkomst zou zijn, geloof ik niet dat we nog steeds in deze business zouden zitten", aldus Spencer.

Toch duidelijke toekomstplannen

Tegelijkertijd lijkt het erop dat Spencer een tikkeltje overdrijft. Hoewel de groei van Game Pass-abonnees belangrijk is, is duidelijk dat Microsoft toekomstplannen heeft in de gamingwereld. Uit de gelekte documenten blijkt dat het bedrijf werkt aan een nieuw model van de Xbox Series X. In 2028 moet vervolgens een console van de volgende generatie op de markt komen. 

Ook het feit dat het bedrijf in 2021 gamereus ZeniMax heeft opgekocht voor 7,5 miljard dollar en nu zelfs bijna tien keer zoveel wil uitgeven om Activision Blizzard over te nemen, spreekt boekdelen. Uit andere documenten uit de zaak bleek overigens dat Microsoft overwoog om andere gamestudio’s op te kopen, zoals Sega, Bungie, Square Enix en zelfs Nintendo

Plannen veranderd

Spencer heeft intussen zelf gereageerd. Volgens een interne memo van de Xbox-topman moeten we niet te veel waarde hechten aan wat er in de documenten is onthuld. Sinds die werden opgesteld, is er namelijk al veel veranderd aan de plannen van het bedrijf. Dat liet Spencer ook weten op X. In de interne memo laat de Xbox-topman weten dat hij het erg vindt dat deze informatie op zo'n manier naar buiten is gekomen. De geüpdatete plannen van Xbox zullen met klanten gedeeld worden "wanneer we daar klaar voor zijn". 

Lees meer game-nieuws.