Grote iPhone 15-versies verkopen het beste: 15 Plus is populairder dan verwacht

©Bright

iphone 15 plus kopen apple store levertijden iphone15 pro max
23 september om 11:19
Laatste update: 23 september om 14:41

Niet alleen de iPhone 15 Pro Max maar ook de andere grote iPhone, de 15 Plus, blijkt beter te verkopen dan vooraf verwacht. Volgens een bekende analist heeft Apple te weinig exemplaren van het Plus-model besteld bij leveranciers.

Vooraf was al de verwachting dat de duurste nieuwe iPhone, de 15 Pro Max, het populairste model zou zijn. Volgens de bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo worden dit jaar 35 miljoen exemplaren van de 15 Pro Max verscheept, veel meer dan de 28 miljoen van de 14 Pro Max vorig jaar. De Pro Max heeft als eerste een nieuwe telelens met 5x zoom.

Opvallend is dat ook de iPhone 15 Plus volgens Kuo op basis van de eerste verkoopresultaten veel vaker wordt verkocht dan was ingeschat. Kuo zegt dat Apple in eerste instantie minder exemplaren van de 15 Plus heeft besteld dan nu nodig blijken te zijn. De analist geeft nog geen voorspelling over het aantal 15 Plus-toestellen dat Apple dit jaar kan verkopen.

Zowel de 15 Pro Max als de 15 Plus hebben grotere 6,7 inch schermen dan de andere twee iPhones, die over een scherm van het 6,1 inch-formaat beschikken. De gemiddelde iPhone-koper kiest dus vaker voor de grotere versies. Bij de komst van de iPhone 15-serie stopte Apple ook met de verkoop van de iPhone 13 Mini, die een kleiner 5,4 inch scherm had.

Vorig jaar was iPhone 14 Pro populairst

Het Plus-model verscheen vorig jaar oktober voor het eerst, enkele weken na de andere iPhone 14-versies. Toen was de 14 Pro populairder dan verwacht. "De iPhone 15 en 15 Pro blijven achter bij de verwachtingen, en er is een kans op orderverlagingen voor deze twee modellen als Apple de prijzen niet verlaagt", aldus Kuo. De kans op prijsverlagingen is op korte termijn natuurlijk klein.

Kuo blijft verder bij zijn verwachting dat Apple in totaal 80 miljoen iPhone 15's zal verschepen voor het einde van het jaar. Vorig jaar waren dat er bij de iPhone 14 nog 76 miljoen, maar daarbij speelde de tijdelijke sluiting van een grote Chinese fabriek door een corona-uitbraak mee.

iPhone 15: sterk verbeterd en toch knaagt er wat