Vechten om de eerste iPhone 15: chaos bij verkoopstart in Apple Store in Dubai

©TikTok/National

iphone 15 dubai mall apple store
22 september 2023 om 23:20
Laatste update: 22 september 2023 om 23:32

De start van de verkoop van de iPhone 15 heeft vrijdag geleid tot opstootjes in een groot winkelcentrum in Dubai. Daar stonden duizenden mensen in de rij voor de Apple Store. Het kwam tot vijandelijkheden tussen Apple-fans en bewakers.

Vrijdag begon Apple officieel met de verkoop van de iPhone 15 en dat leidde in enkele wereldsteden tot langere rijen voor de Apple Stores dan in voorgaande jaren. Maar nergens was de toeloop zo groot als in de Dubai Mall in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar stonden duizenden mensen in rij om een iPhone 15 te bemachtigen. In filmpjes op sociale media is te zien dat het leidde tot vechtpartijen, geschreeuw en duw- en trekwerk. De beveiligers van het winkelcentrum moesten uiteindelijk ingrijpen.

Op andere video’s is te zien hoe honderden klanten in Dubai ‘s ochtends vroeg bij het openen van het winkelcentrum aan het rennen slaan richting de Apple Store. Volgens Apple-fanaten uit Dubai die de nieuwste iPhone altijd op de eerste verkoopdag kopen waren de wachtrijen bij de Apple-winkel dit jaar de grootste ooit.

Russen vlogen voor iPhone 15 naar Dubai

Opvallend was ook dat er Russen naar de Apple-winkels in Dubai waren gekomen. Zo vertelde een jonge Russische vrouw tegen de krant The National dat ze naar Dubai was gevlogen om de iPhone 15's te kopen, met als doel ze in eigen land voor duizenden dollars winst weer te verkopen. "Ik verwacht de iPhone 15 Pro Max voor 4000 dollar te kunnen verkopen." De iPhone is in Rusland sinds 1 maart 2022 niet meer te koop. Apple trok zich na de Russische invasie in Oekraïne uit het land terug.

Ook in enkele Indiase steden zorgde de iPhone 15-lancering voor grote menigtes bij de Apple-winkels, waarbij sommige Apple-fans al een dag van tevoren in de rij stonden.  

Staking bij Franse Apple Stores

In sommige Franse steden, waaronder Parijs, waren de wachtrijen voor de Apple Stores langer dan normaal als gevolg van de staking van het Apple-personeel. Medewerkers van de Apple Stores in Frankrijk voeren actie voor meer loon, als compensatie voor de opgelopen inflatie.

Lees meer nieuws over de iPhone 15.