©Google

Google Pixel 8-smartphones moeten langer meegaan: '7 jaar aan updates'

Google Pixel 8-smartphones moeten langer meegaan: '7 jaar aan updates'

25-09-2023 13:47 Laatste update: 19:42

De nieuwste reeks Pixel-telefoons lijkt zeven jaar aan software-ondersteuning te krijgen, twee jaar meer dan voorheen. De Pixel 8-telefoons worden begin oktober verwacht.

Er blijft maar informatie over de Pixel 8-lijn uitlekken. Inmiddels liggen eigenlijk alle details op straat, van het uiterlijk tot de specificaties en de camerafuncties. En ook het update-beleid, althans deels. Volgens de inmiddels betrouwbaar gebleken lekker Kamila Wojciechowska krijgen de Pixel 8-toestellen zeven jaar aan software-ondersteuning.

Het is niet duidelijk of het gaat om zeven nieuwe Android-versies vanaf het moment van verschijnen, of zeven jaar aan beveiligingsupdates. Het laatste is aannemelijker, want zeven jaar nieuwe Android-versies zou erg veel zijn. Samsung biedt nu bijvoorbeeld vier nieuwe Android-versies en vijf jaar aan beveiligingsupdates. De nieuwe Fairphone 8 belooft acht jaar aan updates, met minstens vijf nieuwe Android-versies. Bij de Pixel 7-lijn beloofde Google nog drie nieuwe Android-versies en vijf jaar aan beveiligingsupdates. De groei naar acht jaar zou dus sowieso een grote sprong zijn.

Camerafuncties en specs

Er is dus nog veel meer uitgelekt over de Pixel 8-toestellen. Die zullen beiden draaien op de nieuwe Google Tensor G3-chip met Titan M2-beveiligingsprocessor. De Pixel 8 krijgt 8GB werkgeheugen, de 8 Pro 12GB.

De Pixel 8 krijgt een 6,2-inch 2000-nits oledscherm met een verversing van 60 tot 120Hz. De Pixel 8 Pro meet 6,7-inch, is met 2400 nits wat feller en heeft een 120Hz-scherm dat helemaal omlaag kan tot 1Hz, onder meer handig voor always on-functies. De Pixel 8 krijgt een batterijcapaciteit van 4575mAh, met 27W snelladen en 18W draadloos laden. De Pixel 8 Pro doet het met een 5050mAh-accu met 30W snelladen en 23W draadloos laden.

Camera's met nieuwe AI-functies

Ook de camera's en nieuwe camerafuncties van de Pixel 8-lijn zijn bekend. Beide toestellen hebben een 10,5MP-selfiecamera. De Pixel 8 heeft achterop een 50MP-hoofdcamera en een 12MP-ultragroothoeklens. De Pixel 8 Pro pakt uit met een 50MP-hoofdcamera en een ultragroothoeklens en telelens met beiden een 48MP-sensor. De telefocamera heeft 5x optische zoom, en de ultragroothoeklenzen kunnen ook macrofoto's maken.

Google legt bij de nieuwe toestellen de nadruk op een aantal camerafuncties, meldt 91Mobiles op basis van een gelekte video. AI speelt natuurlijk een hoofdrol, met functies die video stabiliseren en helderder maken, of geluid isoleren en herrie wegdrukken.

Ook is er een speciale functie voor het vastleggen van de sterrenhemel en een verbeterde Super Res Zoom, die met AI scherpe foto's tot 30x zoom belooft. Nog meer AI: maak je meerdere foto's van een groep mensen snel achter elkaar, dan kan je per persoon het best gelukte hoofd uitkiezen: de Pixels vervangen dan gewoon de gezichten, zodat er niemand met z'n ogen dicht of een raar gezicht op staat.

De 8 Pro krijgt in de standaardcamera daarnaast Pro controls, waarmee je meer handmatige controle hebt over belichting, kleur en de kunstmatige scherptediepte.

Lees meer smartphone-nieuws.