iPhone 15 nog steeds onvoldoende repareerbaar en het titanium 'krast snel'

©iFixit

iPhone 15 pro max ifixit repareren titanium krassen reparatie apple
25 september 2023 om 17:23
Laatste update: 25 september 2023 om 19:38

De nieuwe iPhone 15-lijn scoort een dikke onvoldoende als het gaat om de repareerbaarheid van de toestellen. Op sommige punten heeft Apple vooruitgang geboekt, maar de score wordt gedrukt door de controle die op nieuwe onderdelen zit. Ook blijkt dat de titanium behuizing van de iPhone 15 Pro's vrij kwetsbaar is.

Apple zei tijdens de presentatie van de iPhone 15-lijn dat de Pro-modellen ontworpen zijn met een betere repareerbaarheid in gedachten. Dat was bij de reguliere iPhone 14-modellen vorig jaar ook al zo, waardoor die toestellen toen een prima 7 uit 10 scoorden bij bekende reparatie-site iFixit. De site heeft nu de iPhone 15-lijn onder handen genomen, maar is niet bijster positief: een score van 4 uit 10.

Die lage score komt grotendeels door de controle die Apple uitoefent bij vervangende onderdelen. Veel vervangende onderdelen zijn namelijk alleen via Apple beschikbaar, en moeten bij het bedrijf aangemeld worden na vervanging. Je kan wel zelf een scherm met Face ID-scanner vervangen, maar die werkt pas na verificatie bij Apple. Dat maakt vooral het zelf thuis vervangen volgens iFixit moeilijk, waardoor de site de score heeft verlaagd – ook met terugwerkende kracht voor modellen van vorig jaar.

Toch vooruitgang geboekt

De woorden van Apple zijn echter geen leugen. Het daadwerkelijk vervangen van onderdelen gaat inderdaad makkelijker dan bij voorgaande modellen. Door een nieuw ontworpen middenframe kan je makkelijker bij onderdelen door de het glas aan de achterkant of het scherm aan de voorkant te verwijderen.

Helaas zitten veel onderdelen bij de Pro-modellen achter dat dure scherm aan de voorkant, terwijl dat bij de goedkopere iPhones achter de minder kwetsbare achterkant zit. iFixit vindt dat jammer, omdat je dan bij elke reparatie het risico loopt dat kwetsbare scherm met gezichtsscanner te beschadigen.

Titanium coating kwetsbaarder dan metaal

Hoewel titanium sterker en lichter is dan het voorheen gebruikte roestvrijstaal, lijkt de coating wel kwetsbaar. iFixit bekeek de rand van de iPhone 15 Pro door een microscoop en zag dat er erg makkelijk krasjes komen in de coating bovenop het harde titanium. Het valt te bezien hoe die coating zich in praktijk op termijn houdt.

Eerder werd al duidelijk dat de kleur van het titanium tijdelijk kan veranderen door de invloed van de oliën in onze vingers. Dat is echter makkelijk te verhelpen met een 'zachte, licht vochtige, pluisvrije doek'.

Lees meer over nieuws over de iPhone 15