YouTube stopt weer met goedkoper Premium Lite-abonnement

©Unsplash

youtube stopt premium lite goedkoper abonnement
26 september 2023 om 09:32

YouTube stopt na een test van twee jaar weer met het goedkopere Premium Lite-abonnement, dat onder andere in Nederland 6,99 euro per maand kostte.

YouTube Premium Lite werd sinds augustus 2021 getest in de Benelux en in Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden. Het abonnement bood enkel YouTube zonder reclames: voor meer functies moesten gebruikers het duurdere YouTube Premium-abonnement van 11,99 euro per maand nemen.

Extra's voor meer geld

YouTube laat gebruikers nu weten dat het stopt met Premium Lite. Per 25 oktober 2023 stopt het abonnement. Wie dat wil, kan één maand gratis YouTube Premium krijgen, maar betaalt daarna wel de reguliere prijs van 11,99 euro per maand.

Dat duurdere YouTube Premium-abonnement biedt enkele extra functies waar Lite-leden wellicht niet op zitten te wachten. Zo krijgen Premium-leden ook toegang tot de YouTube Music-app zonder reclame, kunnen zij video's offline opslaan en video's afspelen op de achtergrond, zodat die doorspelen als zij hun telefoon vergrendelen of van app wisselen. Een veelgehoorde klacht is dat mensen al betalen voor Spotify en Apple Music, en het gevoel hebben dat zij via YouTube Premium dubbel betalen voor toegang tot muziek.

Trend: minder goedkope abonnementen

"Hoewel we begrijpen dat dit misschien een teleurstellend bericht is, blijven we werken aan andere versies van Premium Lite waarin we de feedback van onze gebruikers, creators en partners verwerken", aldus YouTube in het bericht aan gebruikers.

YouTube volgt andere diensten die goedkopere abonnementen schrappen. Zo stopt Netflix in steeds meer landen met het Basic-abonnement, en gaan zowel Netflix als Disney+ in hun goedkoopste abonnementen reclames tonen.

Lees meer nieuws over YouTube.