Nu al iets uitgelekt over de iPhone 16: 'Nieuwe knop voor maken van foto's'

©Unsplash

apple iPhone 16 nieuwe knop sluiterknop camera capture button
26 september 2023 om 14:25
Laatste update: 26 september 2023 om 14:48

De iPhone 15 Pro-modellen hebben al de nieuwe actieknop. De iPhone 16 zou mogelijk weer een nieuwe knop krijgen, die gericht lijkt te zijn op fotografie.

De iPhone 15 is nog niet uit of de geruchtenmolen voor de iPhone 16 begint al. Bij de nieuwe iPhone 15 Pro-modellen van dit jaar is de mute-schakelaar boven de volumeknoppen vervangen door een actieknop. De werking van die knop kan door gebruikers zelf worden ingesteld: van het starten van de dictafoon of de zaklamp tot het openen van de camera.

De iPhone 16 zou nog een nieuwe knop krijgen, aan de andere kant van het toestel, meldt MacRumors. De nieuwe knop zou lager komen dan de power-knop van de iPhone, waardoor deze wat beter bereikbaar belooft te worden dan de actieknop. De nieuwe knop zou een capacitieve knop zijn: aanraakgevoelig, met feedback via een trilmotortje. Zo werken de trackpads op MacBooks ook, en de thuisknoppen op oudere iPhones.

Vermoedelijk een sluiterknop

De knop zou ook drukgevoelig zijn. En hoewel de knop nog geen officieel doel heeft volgens MacRumors, zou die intern bekendstaan als de 'Capture Button': de vastleg-knop. Het zou logisch zijn als de knop met die eigenschappen straks als sluiterknop gebruikt wordt. Door de drukgevoeligheid kan je immers half indrukken voor scherpstellen, en helemaal om vast te leggen.

Sommige Android-toestellen worden al geleverd met een toegewijde sluiterknop. Vooral op de telefoons van Sony zit zo'n knop, waarmee de camera snel geopend kan worden. Ook die knoppen kunnen half worden ingedrukt voor scherpstellen.

Apple zou nog steeds de ambitie hebben om meer capacitieve knoppen in toekomstige iPhones te bouwen. Omdat zulke knoppen niet echt bewegen, kunnen ze ook niet kapot gaan. MacRumors onderstreept wel dat de gelekte informatie nog gaat om een pre-productiemodel – Apple heeft een jaar van tevoren het definitieve ontwerp van de iPhones nog niet vastgelegd.

Lees meer nieuws over iPhones.