©Pexels

google bard zoekmachine

Met deze blunder verpestte Google zijn eigen verjaardag

27 september 2023 om 23:43
Laatste update: 27 september 2023 om 23:50

Google viert zijn 25e verjaardag, maar er is een smet op de feestvreugde: een privacyprobleem met Google Bard. Gesprekken met de chatbot doken ineens in de Google-resultaten op.

Woensdag vierde Google zijn 25e verjaardag. Maar om een andere reden werd er veel over Google gesproken op sociale media. Dat kwam doordat de zoekmachine per ongeluk gesprekken van gebruikers met de chatbot Google Bard deelde in de zoekresultaten. Wie zoekt naar algemene zoektermen kan gesprekken met Bard tegenkomen. Google heeft inmiddels erkend dat dit geen feature van Bard moet zijn.

Gebruikers van Bard hebben de mogelijkheid om gesprekken met de chatbot te delen met anderen, maar die deelfunctie zorgt er dus ook voor dat er chats worden geïndexeerd door de Google-bot. Daardoor kunnen ze momenteel opduiken in zoekresultaten. 

'Iedereen met de link'

Het privacyprobleem werd ontdekt door de SEO-expert Gagan Ghotra, die screenshots van de zoekresultaten met daarin Bard-chats deelde. Bard-gebruikers die via de deelfunctie een link naar een antwoord van de chatbot naar iemand sturen, verwachten volgens critici niet dat hun gesprekken ineens voor iedereen vindbaar worden. Concurrent ChatGPT heeft ook zo'n deellink, maar daarbij wordt de indexering door zoekmachines geblokkeerd.

Google Bard vermeldt bij de functie dat 'iedereen met de link' het kan zien, wat iets anders is dan opname in de zoekresultaten. Bij Google Docs en Google Drive werkt zo'n deelfunctie wel zoals zou moeten.

'Niet onze bedoeling'

Google-woordvoerder Danny Sullivan heeft de fout toegegeven. "Het is niet onze bedoeling dat deze gedeelde chats worden geïndexeerd door Google Zoeken. We werken eraan om te voorkomen dat ze nu worden geïndexeerd."

Eerder deze maand maakte Google bekend dat gebruikers Bard ook toegang kunnen geven tot onder meer Gmail, Drive en Docs. Zo kan Bard informatie gebruiken uit je e-mails en documenten en deze voor je samen te vatten. Google zei bij de aankondiging dat de informatie uit jouw Gmail, Docs en Drive 'niet wordt bekeken door menselijke recensenten'. 

Lees meer Google-nieuws.