©Gabriel

Dit is de nieuwe compacte Samsung-telefoon: Galaxy S23 FE

Dit is de nieuwe compacte Samsung-telefoon: Galaxy S23 FE

28-09-2023 18:48 Laatste update: 19:03

Volgende week onthult Samsung zijn nieuwste telefoon, de Galaxy S23 FE. Veel details over de nieuwe smartphone zijn al uitgelekt. Nu is zelfs al te zien hoe het toestel er in het echt uitziet.

Samsung komt vaker meer dan een half jaar na zijn vlaggenschip Galaxy S-telefoon met een nieuwe FE-versie, wat staat voor 'Fan Edition'. Dit keer is het de beurt aan de Galaxy S23 FE, die volgende week wordt aangekondigd, net als de Google Pixel 8-smartphones. Samsung zette eerder al te vroeg een pagina over de nieuwe FE-producten online. Maar in een nieuwe uitgelekte video, gefilmd in een telefoonwinkel, is de S23 FE al in het echt te zien.

Het gaat om de zwarte versie, die een metalen rand heeft. De S23 FE heeft zo te zien wat dikkere schermranden, vergelijkbaar met de Galaxy A54. De Samsung Galaxy S23 FE heeft een 5,4 inch super-amoled-scherm met full hd+ en 120 Hz. Daarmee is het toestel dus een slag kleiner dan de normale S23, die een 6,1 inch scherm heeft.

Chip van vorig jaar

Het toestel zou verschijnen met een Exynos 2200-chip in Europa, dezelfde chip als de Galaxy S22 van vorig jaar. De Galaxy S23 heeft juist een Snapdragon 8 Gen 2-chip, maar dat geldt dus niet voor de FE-versie, die meestal wat mindere specs heeft. 

De S23 FE heeft achterop een 50 megapixel camera, 12 MP ultragroothoek en 8 mp telelens, en voorop een 10 mp-selfiecamera. Verder: een 4500 mAh-batterij, 128 GB/256 GB opslag, 8 GB werkgeheugen, 25W snelladen en 15W draadloos opladen. Het toestel met Android 13 heeft een vingerafdrukscanner en is waterdicht met IP68.

Android-updates

Waarschijnlijk geeft Samsung deze telefoon ook weer vier grote Android OS-updates, zeker nu concurrent Xiaomi dat inmiddels bij zijn nieuwe smartphones ook belooft.

De timing van de S23 FE is opvallend dicht op de presentatie van Google van zijn Pixel 8-serie. Bij die nieuwe smartphones zou Google zelfs 7 jaar aan updates beloven.

Lees meer smartphone-nieuws.