© Google

gmail emoji reacties spam

Gmail heeft nu emoji-reacties: slecht nieuws voor wie andere mail-apps gebruikt

5 oktober 2023 om 11:03
Laatste update: 5 oktober 2023 om 11:05

Bij Gmail kun je voortaan een emoji-reactie achterlaten bij e-mails. Leuk als de ontvanger van je mail ook Gmail gebruikt, maar bij andere mail-apps veroorzaakt het vooral een bak spam.

Iedere paar jaar is er weer een hype die apps van elkaar overnemen. Een paar jaar geleden waren dat de Stories, die na Snapchat en Instagram ook opdoken in totaal andere soorten apps. Nu zijn het emoji-reacties die overal worden toegevoegd: met een snelle smiley kun je op een bericht reageren zonder dat je een heel epistel hoeft te schrijven.

De emoji-reacties zitten al in chatapps als Discord, Slack, Telegram en WhatsApp - en vanaf deze week kun je ze ook achterlaten onder een e-mail bij Gmail. Zo kun je snel laten weten dat je een mail hebt gelezen of een gestuurde foto leuk vindt.

Inbox vol emoji-mail

Het achterliggende systeem zit wat bijzonder in elkaar: als iemand een emoji-reactie achterlaat, wordt er een e-mail verstuurd met daarin de betreffende smiley. Op de site en in de app van Gmail wordt die mail verborgen en verschijnt er een reactie onder het bericht. Maar gebruikers van andere e-mailprogramma's krijgen alleen een losse e-mail te zien.

Zit je in een maildraad met veel Gmail-gebruikers, dan ontvang je binnenkort dus wellicht tientallen berichten achter elkaar met alleen zo'n emoji. En als je dan wil weten hoeveel reacties zijn achtergelaten, moet je al die mailtjes zelf maar bij elkaar gaan optellen.

Lees meer tech-nieuws.