Sony-dienst streamt films in 3x Netflix-kwaliteit, nu ook op PS4 en PS5

©Sony

sony bravia core pictures core films 4k blu-ray 80 mbps bitrate ps5 playstation 5
6 oktober 2023 om 12:44
Laatste update: 6 oktober 2023 om 15:45

De dienst Sony Pictures Core streamt films met een zeer hoge bitrate, waardoor de kwaliteit dichterbij die van Blu-rays ligt dan van concurrerende streamingdiensten.

De streamingdienst van Sony was al langer beschikbaar onder de naam Bravia Core, maar dan alleen op de Bravia-tv's van het Japanse bedrijf. Nu is de dienst ook te ontvangen via de PlayStation 4 en PlayStation 5. Sony Pictures Core biedt toegang tot 2000 films huur- of koopfilms. Die worden gestreamd via een zeer hoge bitrate van 80 Mbps.

Wie weleens tussen streamingdiensten hopt op een 4K-tv, weet misschien dat er verschil is in kwaliteit. Ook al streamen de meeste diensten hun films en series in 4K, doen ze dat niet allemaal met dezelfde bitrate. Ze comprimeren het beeld en het geluid: je krijgt wel de resolutie, maar toch minder detail dan bij het origineel.

Sony benadert UHD Blu-ray

De mate van compressie en dus de bitrate verschilt per streamingdienst en zelfs per serie. Netflix en Amazon streamen met zo'n 15 tot 20 Mbps, HBO Max en Disney+ komen soms tot de 22 Mbps en Apple TV+ zit rond de 25 Mbps. Dat verschil is onderling al te zien, maar de films via de Sony-dienst worden dus met een gemiddeld 3x hogere bitrate gestreamd dan bij de concurrentie.

Met die bitrate benadert Sony Pictures Core de kwaliteit van UHD Blu-ray. De dienst van Sony bevat ook het grootste aanbod IMAX Enhanced films, die onder meer een groter oppervlak van het scherm gebruiken dan de films in standaard 21:9-formaat met zwarte balken boven en onder. Belangrijk nadeel van streamen via de PlayStation: die ondersteunt nog steeds geen Dolby Vision, dus kijkers krijgen niet de beste HDR-versie te zien.

Films huren voor 4 à 5 euro

Een account op Sony Pictures Core is gratis, films huren of kopen kost geld per stuk. Op de PlayStation 5 is de Pictures Core-app te vinden in het Media-tab, op de PS4 in de PS Store. Huurprijzen liggen voor recente films op 4 à 5 euro, je krijgt dan de standaard 48 uur om de film te kijken. Voor kopen liggen prijzen verder uiteen: Spider-Man Across the Spider-Verse kost 14,99 euro, Bullet Train kost 9,99 euro.

PlayStation Plus Premium-leden krijgen zonder bijbetalen toegang tot zo'n 100 films op Sony Pictures Core. Dat abonnement kost 17 euro per maand, 50 euro per kwartaal of 152 euro per jaar.

Lees meer nieuws over PlayStation.