©Samsung

smart home samsung smartthings televisie soundbar matter google home apple homekit

Samsung komt met grote smart home-update: je tv of soundbar wordt een slimme hub

6 oktober 2023 om 15:30

Samsung wil overstappen naar zijn smart home-platform SmartThings makkelijker maken. Nieuwe televisies en soundbars van het merk gaan werken als SmartThings-hub. De apparaten kunnen communiceren via de draadloze protocollen Thread en Zigbee, en ondersteunen de smart home-standaard Matter.

Samsung gaat de chips voor de draadloze protocollen Thread en Zigbee in zijn nieuwste tv's, monitoren en soundbars inschakelen, zodat je ze als SmartThings-hubs kan gebruiken. Dat maakte de Zuid-Koreaanse fabrikant bekend op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsevent. Hierdoor werken de apparaten als Zigbee-bridge, Thread-borderrouter en controller voor de universele smart home-standaard Matter. 

Door de ondersteuning van Matter kan je via verschillende apps en platforms slimme apparaten in huis bedienen. Behalve Samsung ondersteunen onder meer Apple, Google en Amazon ook Matter met hun smart home-platforms. Onlangs voegde Philips Hue ook Matter-ondersteuning toe aan zijn Hue-bridge.

Meerdere hubs in huis, groter netwerk

Samsung laat een reeks bestaande apparaten als smart home-hubs werken, onder meer de NEO QLED-tv's, de CU8000 en CU7000-tv's, de smart monitor M80C en de soundbar HW-Q990C. Deze apparaten hebben de benodigde chip-module al ingebouwd. De hub-functie is te activeren via de Smart Things-app

Bovendien kun je voortaan meerdere hubs tegelijkertijd in je smart home gebruiken, waardoor je volgens Samsung een groter netwerk kan maken. "Met deze technologie kun je meerdere Zigbee-zenders creëren die samenwerken, zodat je een groter bereik hebt", zegt een Samsung-topvrouw tegen The Verge. Dit moet ook de efficiëntie van Zigbee-apparaten verbeteren, met name in grote huizen. Elke automatisering met apparaten op het multi-hub netwerk, zal lokaal draaien, wat voor snellere responstijden en grotere betrouwbaarheid moet zorgen.

Integraties met Aqara en smart-tv's

Samsung liet ook nieuwe integraties zien met de smart home-apparaten van Aqara. De Zuid-Koreaanse fabrikant brengt daarnaast de nieuwe gebruikersinterface van SmartThings binnenkort ook naar de Galaxy-smartphones.

Bovendien wordt het makkelijker om je Samsung Galaxy-telefoon snel als afstandsbediening van je Samsung smart-tv te gebruiken. Als je in de buurt van de tv bent, verschijnt er automatisch een melding op je Galaxy-toestel, waarna je direct de telefoon als remote-control kan gebruiken. 

Lees meer smart home-nieuws.