©Unsplash

pc laptop verkopen blijven dalen derde kwartaal lenovo hp dell apple asus

We blijven pc-aankoop uitstellen: verkopen dalen nog steeds, AI is lichtpuntje

10 oktober om 16:10

Het aantal verscheepte pc's en laptops blijft dalen. Er is wel hoop op verbetering, maar de groei wordt pas volgend jaar verwacht en zal mede te danken zijn aan kunstmatige intelligentie.

In 2022 gingen de verkopen van pc's al flink onderuit. Apple wist het nog wat langer vol te houden maar ook de verkopen van Macs kregen eerder dit jaar een tik. En de dalende lijn zet door, meldt marktonderzoeker IDC. In het derde kwartaal van 2023 werden er 7,6 procent minder pc's verscheept dan vorig jaar, toen de daling dus al was ingezet.

IDC merkt op dat de daling wel afvlakt. Het bureau ziet licht aan het eind van de tunnel en verwacht eind 2024 herstel. De ondersteuning van Windows 10 stopt volgend jaar, wat voor consumenten en bedrijven een reden zal zijn voor een nieuwe laptop of pc.

Keerpunt dankzij AI

AI kan volgens IDC een 'keerpunt' zijn in de verkopen van pc's, ook al oriënteren veel bedrijven zich nog op dat vlak. "AI-pc's beloven organisaties de mogelijkheid om de gebruikerservaring op een dieper niveau te personaliseren en tegelijkertijd de privacy en soevereiniteit van gegevens te behouden", aldus Linn Huang van IDC. "Naarmate meer van deze apparaten volgend jaar worden gelanceerd, verwachten we een aanzienlijke boost van de totale verkoopprijzen."

De top 5 populairste merken op de pc-markt is onveranderd. Lenovo blijft koploper met een marktaandeel van 23,5 procent, gevolgd door HP met 19,8 procent en Dell met 15 procent. Apple had afgelopen kwartaal een marktaandeel van 10,6 procent, Asus sluit de top 5 met een aandeel van 7,1 procent.

Het totale aantal verscheepte pc's kwam afgelopen kwartaal op 68,2 miljoen exemplaren, 7,6 procent minder dan de 73,8 miljoen pc's in hetzelfde kwartaal vorig jaar.