©Google

Goed nieuws: Google-speakers weer te groeperen na winst in Sonos-rechtszaak

Goed nieuws: Google-speakers weer te groeperen na winst in Sonos-rechtszaak

11 oktober - 11:13 Laatste update: 12:09

Google en Sonos hebben al jarenlang ruzie over patenten rond het groeperen van speakers in meerdere ruimtes. De rechter geeft Google nu gelijk, waardoor de teruggetrokken functies weer worden toegevoegd aan Google-speakers.

Strijd om patenten is meestal iets waar je niks van merkt: dat regelen bedrijven onderling met geld en licenties. Het gevecht tussen Sonos en Google is een uitzondering. Sonos beschuldigt Google er al jaren van dat het patenten zou hebben gestolen, die zijn gebruikt in de speakers van Google. Die strijd liep zo hoog op dat speakers van Google de groepeer-functie voor luisteren in meerdere kamers tegelijk uit zijn speakers verwijderde.

Nu wordt dat per direct weer teruggedraaid. Speakers en schermen van Nest en de Chromecast kunnen weer in meer dan één speakergroep worden geplaatst. Google heeft de update al uitgerold naar de Google Home App op Android en iOS. De stap is het gevolg van een uitspraak van de Amerikaanse rechtbank. Die stelt Google heel duidelijk in het gelijk in de slepende rechtszaak, en Google grijpt dat dus direct aan door updates voor klanten uit te rollen.

Rechter: misbruik van systeem

"Dit was geen zaak over een uitvinder die de industrie naar iets nieuws leidde", aldus de rechtbank. "Dit was een zaak van de industrie die met iets nieuws komt en dan, en alleen dan, komt er een uitvinder tevoorschijn die zegt dat hij het idee eerst had bedacht – met verse claims op producten van de concurrent gebaseerd op een stokoud patent."

De rechter heeft geen goed woord over voor Sonos. "Het is fout dat ons patentsysteem op deze manier is gebruikt. Met zijn grondwettelijke ankers is dit systeem bedoeld om innovatie te bevorderen en te beschermen. Hier wordt het gebruikt om een innovator te straffen en om een huichelaar te verrijken. Het moest een volledige rechtsgang kosten, maar nu is er toch recht gedaan", aldus de rechtbank.

Google is blij met de uitspraak, schrijft de hoofdjurist van het bedrijf. "Het vonnis toont de zwakte in de zaak van Sonos. De rechtbank stelt dat de patenten van Sonos ongeldig zijn – en dus nooit toegekend hadden mogen worden – en dus ook niet te handhaven en onderkent daarmee dat wij de technologie als eerste en onafhankelijk ontwikkeld hebben", aldus Google over zijn technologie voor het groeperen van speakers.

Sonos geeft strijd niet op

Sonos is alsnog van plan om in beroep te gaan tegen de uitspraak, meldt Reuters. Sonos kwam eerder dit jaar met nieuwe speakers, die in tegenstelling tot eerdere modellen geen Google Assistant bevatten, en in de praktijk dus minder handig zijn. Het lijkt er vooralsnog niet op dat Sonos die functionaliteit alsnog zal toevoegen aan zijn nieuwe Era-speakers.