©Lucasfilm

Staking acteurs duurt nog even: 'Studio's blijven AI-kopie eisen'

Staking acteurs duurt nog even: 'Studio's blijven AI-kopie eisen'

12-10-2023 16:59 Laatste update: 17:08

Amerikaanse acteurs staken al drie maanden en het eind lijkt niet in zicht. De filmstudio's blijven eisen dat acteurs toestemming geven van een AI-kopie.

De Amerikaanse scriptschrijvers wisten onlangs een akkoord te bereiken met de filmstudio's en streamingdiensten, na bijna vijf maanden staken. Amerikaanse acteurs staken ook, voor het eerst sinds de jaren '60, nu al ruim drie maanden. Zij willen ook eerlijker betaald krijgen, en net als de schrijvers de garantie dat zij niet vervangen zullen worden door AI. Alleen de filmstudio's gaan daar nog niet in mee.

'Studio's eisen nog altijd AI-rechten'

Ook de nieuwste onderhandelingen zijn weer stukgelopen, meldt Deadline. Volgens de acteursvakbond SAG-AFTRA blijven de studio's en streamers 'pestgedrag' vertonen. "Ze overdrijven de nieuwe kosten in het voorstel met 60 procent", zeggen de acteurs over hun looneisen, die slaan op betalingen van grote filmsterren tot achtergrondacteurs.

"Ze doen hetzelfde met AI, waarbij ze claimen de rechten van de acteur te beschermen, maar blijven eisen dat zij op de eerste dag 'toestemming' geven om hun digitale replica voor een volledige filmreeks te mogen gebruiken", klaagt de vakbond. Acteurs zijn bang dat hun uiterlijk wordt ingescand. Die AI-kopie zou dan tot in lengte van dagen kunnen worden ingezet in films.

Studio's zouden daar bij achtergrondacteurs al mee begonnen zijn: dat is goedkoper dan het betalen van acteurs, maar zulke acteerklussen zijn voor veel spelers een manier om het vak in de komen.

Nieuwe films en series blijven stilliggen

Door de staking worden er momenteel praktisch geen nieuwe films en series gemaakt in de VS, nog altijd de grootste leverancier. Daar merken we nu nog weinig van, omdat na de opname nog een lange productietijd volgt. Maar hoe langer de staking duurt, des te langer de studio's en streamingdiensten moeten doen met films en series zij al opgenomen hebben.

De acteurs hopen dat die druk uiteindelijk voor een doorbraak zal zorgen, zoals dat de schrijvers uiteindelijk ook lukte.

Lees meer nieuws over kunstmatige intelligentie.