© Unsplash

ipad vouwbare plooibare iphone vouw scherm

'Vouwbare iPad komt in 2024 of 2025, nog voor een vouw-iPhone'

18 oktober 2023 om 21:13

Apple zou samenwerken met leveranciers om een iPad met opvouwbaar scherm te ontwikkelen. De productie zou zelfs al in 2024 van start kunnen gaan, aanvankelijk op een relatief beperkte schaal.

De opvouwbare iPad zou eind 2024 of begin 2025 op de markt kunnen komen. Het apparaat bevindt zich momenteel volop in de ontwikkelingsfase, maar er is nog geen finaal ontwerp. Dat vertelden verschillende leveranciers met kennis van de zaak aan Digitimes. 

Volgens de berichtgeving zal Apple het apparaat uitrusten met een enkel vouwbaar scherm, niet met twee aparte schermen. Het bedrijf uit Cupertino zou momenteel onderhandelen met Samsung Display (SDC) en LG Display (LGD) voor de levering van panelen voor vouwbare schermen. De fabrikanten zouden ervoor hebben gezorgd dat de plooi in het scherm niet zo goed zichtbaar is, iets waar het op esthetiek gerichte Apple zich zorgen om zou maken.

Voorlopig zijn echter nog niet alle ontwikkelingsproblemen opgelost, zegt Digitimes. De ontwikkeling van het scharniermechanisme zou bijvoorbeeld nog altijd zeer moeilijk verlopen. Apple zou volgens de berichtgeving streven naar een scharnier met zo weinig mogelijk onderdelen. Scharnieren voor smartphones en tablets zijn immers zeer complex en kunnen op verschillende plaatsen kapotgaan. 

Vouwbare iPhones en laptops

Geruchten over vouwbare Apple-apparaten doen al langer de ronde. De bekende Apple-analist Ming-Chi Kuo voorspelde bijvoorbeeld al in 2021 dat de techreus een vouwbare iPhone op de markt wil brengen. Vorig jaar veranderde hij van mening. Op X (toen nog Twitter) gaf hij toen aan dat Apple op zijn vroegst in 2025 een vouwbaar product, wellicht een iPad of een hybride tussen een iPad en een iPhone, op de markt zal brengen. 

Ook analist Ross Young, vooral ingevoerd in de scherm-markt, denkt sinds vorig jaar dat het eerste vouwbare apparaat van het bedrijf een iPad zal zijn. Toen voorspelde hij ook dat Apple werkt aan ‘vouwbare laptops’. Die zouden wanneer ze half opgevouwen zijn fungeren als een soort laptop met digitale toetsen. Wanneer je ze helemaal openvouwt, kun je ze dan gebruiken als beeldscherm waarop je een fysiek toetsenbord kan aansluiten. Volgens Macworld zou die, indien die echt wordt ontwikkeld, in 2026 of later op de markt komen.