YouTube Music laat je met AI zelf plaatjes maken voor je playlist

© YouTube

youtube music generatieve ai kunstmatige intelligentie playlist update
24 oktober 2023 om 22:46

YouTube Music maakt het nu mogelijk om de afbeeldingen van playlists aan te passen met behulp van AI. Je kunt de plaatjes met geschreven commando's maken.

Gebruikers van streamingdienst YouTube Music krijgen vanaf vandaag een penicoontje te zien als ze naar de cover art van een playlist gaan. Als ze daar op klikken, kunnen ze kiezen uit verschillende categorieën, zoals dieren, natuur, eten en drinken en kleuren. 

Zodra ze een categorie hebben gekozen, kunnen ze kiezen tussen verschillende prompts om plaatjes te genereren met generatieve AI. YouTube Music zal er telkens vijf maken, waaruit je dan kan kiezen. Nadat je hebt gekozen, moet je op 'opslaan' tikken, waarna jouw keuze definitief is.

Geen eigen plaatjes uploaden

Tot nu toe was het niet mogelijk om het plaatje van een playlist aan te passen. YouTube Music nam simpelweg de cover art van de eerste vier liedjes in je playlist en voegde die samen. Ook nadat deze verandering wordt ingevoerd, zullen gebruikers nog altijd geen eigen foto’s kunnen uploaden. 

Voorlopig brengt YouTube de feature eerst in de Verenigde Staten uit voor Engelstalige gebruikers. Wanneer dit ook naar Nederland komt, is nog niet bekend, maar YouTube heeft in de aankondiging wel al laten weten dat de AI-generator naar 'andere regio's en talen wereldwijd' zal komen.

Meer personalisatie

YouTube zet de laatste maanden sterk in op meer personalisatie voor zijn muziekapp. Eerder dit jaar werd op YouTube Music bijvoorbeeld een feature uitgebracht die het mogelijk maakt om radiostations op maat te maken. Ook is er sinds kort de Samples-tab, waarmee je nieuwe muziek kan ontdekken door korte fragmenten te beluisteren. Ten slotte kan je nu ook reacties plaatsen op liedjes.

Binnenkort komt er nog een nieuwe verandering bij. Gebruikers van YouTube Music zullen makkelijker naar hun favoriete liedjes kunnen gaan. Vaak afgespeelde liedjes zullen bovenaan de home tab verschijnen wanneer je de app opent. Deze functie komt 'de komende maanden' beschikbaar.

Ontvang de hoogtepunten van het tech-nieuws: volg ons WhatsApp-kanaal.