Xiaomi is Samsung voor: Xiaomi 14 neemt het op tegen Galaxy S24

©Xiaomi

xiaomi 14 pro samsung galaxy s24 smartphone telefoon mobiel
26 oktober om 19:58
Laatste update: 27 oktober om 16:15

Xiaomi is er opvallend vroeg bij met de aankondiging van zijn nieuwe high-end smartphones van 2024. De Xiaomi 14 en 14 Pro hebben de nieuwste Snapdragon-chip en verbeterde schermen en camera’s. Het Chinese merk neemt het hiermee op tegen de Samsung Galaxy S24, die begin volgend jaar verschijnt.

LEES OOK: Samsung blikt vooruit op Galaxy S24

Xiaomi heeft nog maar net de Xiaomi 13T-telefoons internationaal uitgebracht of het Chinese merk heeft in eigen land alweer zijn volgende high-end smartphones onthuld: de Xiaomi 14 en 14 Pro. De fabrikant komt meestal eerst in China met zijn high-end telefoons, maar dit jaar is de aankondiging erg vroeg. De afgelopen jaren vond de Xiaomi-onthulling meestal pas in december plaats, waarna de internationale lancering minstens twee maanden later pas volgde. Maar dit keer is Xiaomi duidelijk van plan om overal de introductie van de Samsung Galaxy S24 voor te zijn.

Extra helder scherm

De Xiaomi 14 en 14 Pro werken met de nieuwe Snapdragon 8 Gen 3 van Qualcomm. Het 6,36 inch 120 hz ltpo-scherm van de Xiaomi 14 is extra helder met een piekhelderheid van 3000 nits, de hoogste van alle smartphones. De pixeldichtheid van de 14 is verhoogd naar 460 ppi. 

Het toestel heeft vier microfoons, stereospeakers met Dolby Atmos en een snellere USB 3.2 Gen 1-poort met 5 gbps bestandsoverdracht. De 4610 mAh-accu is bedraad met maximaal 90W op te laden en draadloos opladen kan met 50W. De nieuwe telefoons zijn waterdicht (IP68). 

Xiaomi 14 Pro

Het Pro-model heeft enkele verschillen, met name op schermgebied. Het scherm van de Xiaomi 14 Pro is groter (6,7 inch) en is voorzien van keramisch glas, dat veel sterker is dan normaal glas waardoor het scherm beter tegen vallen en krassen kan. Het Pro-scherm is licht gebogen aan alle vier de kanten en in de hoeken. "Daardoor blijft de visuele esthetiek van een plat scherm behouden en tegelijk ontstaat het vloeiende gevoel van een gebogen rand", aldus Xiaomi.

De fabrikant volgt het voorbeeld van de iPhone 15 met een titanium-editie van de 14 Pro, waarbij ook beide kanten het speciale glas hebben. 

Het 2K-scherm van de Pro heeft een hogere pixeldichtheid (552 ppi) dan de normale Xiaomi 14. Het Pro-model heeft ook een twee keer zo snelle overdracht via de USB 3.2-poort: maar liefst 10 Gbps. Het Pro-model heeft verder een grotere accu (4880 mAh) en is sneller bedraad op te laden (120W).

Camera’s

Wederom werkte Xiaomi samen met Leica aan de camera’s in de smartphone. De Xiaomi 14 heeft Leica Summilux optische lenzen met een verbeterd diafragma van ƒ/1.6 op de hoofdcamera van 50 megapixel. De 14 Pro heeft een variabel diafragma variërend van f/1.42 tot f/4.0 voor meer veelzijdigheid. De ultragroothoekcamera heeft ook 50 megapixel en een kijkhoek van 115 graden. Beide modellen hebben de zwevende 75 mm-telelens van Leica, waarmee je makkelijk schakelt tussen telefoto en close-up. De selfiecamera biedt 32 megapixel. 

Ook nieuw: HyperOS

De Xiaomi 14's zijn ook de eerste telefoons die Xiaomi's nieuwe software HyperOS gebruiken. Dit vervangt de MIUI-skin van het bedrijf. HyperOS verschijnt de komende jaren niet alleen op smartphones, maar ook op onder meer smartwatches, smart home-apparaten en de eerste elektrische auto's van Xiaomi.

Prijzen

De Xiaomi 14 begint in China bij omgerekend 520 euro, voor de versie met 8 GB RAM en 256 GB opslag. De Xiaomi 14 Pro begint bij omgerekend 650 euro voor 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslag. De titanium-editie met 16 GB en 1 TB kost 850 euro.

Wanneer de nieuwe Xiaomi-telefoons in Nederland verschijnen, is nog niet bekend, maar meestal duurt dat niet meer dan drie maanden.

Lees meer smartphone-nieuws