©Qualcomm

nieuwe smartphone chip snapdragon samsung galaxy s24

Deze nieuwe chip maakt je volgende smartphone veel sneller

23 oktober om 18:41
Laatste update: 23 oktober om 21:21

De volgende Snapdragon Gen 8-chip van Qualcomm, die in 2024 in nieuwe smartphones zit, is al uitgelekt. De Snapdragon 8 Gen 3 belooft een hele reeks verbeteringen, waaronder veel snellere en krachtigere AI-verwerkingen. De nieuwe chip komt waarschijnlijk naar telefoons van onder meer Xiaomi, Samsung en OnePlus.

Chipfabrikant Qualcomm onthult binnenkort zijn belangrijkste nieuwe chip van 2024: de Snapdragon 8 Gen 3. Details over de mobiele chip zijn nu al uitgelekt via MSPoweruser. Zo werken allerlei beeldbewerkingen met de nieuwe Snapdragon-chip veel beter, bijvoorbeeld het verwijderen van objecten uit video's of het uitbreiden van een foto met behulp van AI, zoals al langer kan met Adobe Photoshop. Ook kan je met AI achtergronden genereren. Die AI-zaken kunnen telefoons met de nieuwe chip een stuk sneller dan de voorganger.

Uit de uitgelekte informatie blijkt ook dat de nieuwe Snapdragon-chip sneller lokaal AI-modellen kan uitvoeren, bijvoorbeeld voor het genereren van afbeeldingen met Stable Diffusion. De voor AI-berekeningen gebruikte neurale processor zou 98 procent sneller zijn. 

De nieuwe Snapdragon 8 Gen 3 krijgt ook een 30 procent snellere CPU, een 25 procent rappere GPU, die bovendien 25 procent energiezuiniger is. Verbeteringen op cameragebied zijn nachtzichtvideo-opname en Dolby HDR-foto-opname.

Snellere 5G en wifi

Ook de 5G-ondersteuning van de chip krijgt een upgrade, met tot 10 gbps downloadsnelheid, en via WiFi 7 is een dataoverdracht tot 5,8 gbps mogelijk. Voor gamers biedt de nieuwe chip ook ondersteuning voor gamen met 240 fps en verbeterde ray tracing. Dat laatste ondersteunt Apple ook op de iPhone 15 Pro.

De officiële aankondiging van Qualcomm vindt waarschijnlijk ergens in november plaats. De eerste smartphones met de chip komen dan in het eerste kwartaal van 2024 op de markt.

Samsung, Xiaomi en OnePlus

De nieuwe chip zit volgend jaar waarschijnlijk in een groot aantal high-end Android-telefoons, waaronder de Samsung Galaxy S24. Althans, in sommige landen, want in Europa krijgen we in de Galaxy S24 mogelijk een nieuwe Samsung Exynos-chip.

Onder de andere smartphones met de Snapdragon 8 Gen 2 zijn de Xiaomi 13, OnePlus 11, Sony Xperia 1 V, Asus ZenFone 10 en de Samsung-vouwtelefoons Galaxy Z Flip5 en Fold5

Lees meer smartphone-nieuws.