©IceUniverse

Galaxy S24 belooft veel nieuws: dit is er uitgelekt over de Samsung-telefoons

Galaxy S24 belooft veel nieuws: dit is er uitgelekt over de Samsung-telefoons

29-08-2023 10:57 Laatste update: 18:58

De nieuwe Galaxy S-smartphones verschijnen meestal pas in januari of februari, maar over de Galaxy S24-serie is nu al veel naar buiten gekomen. Samsung heeft aardig wat vernieuwingen in petto. We zetten het alvast op een rij.

De Galaxy S-lijn is al jaren de belangrijkste smartphone-reeks van Samsung. Over ongeveer een half jaar wordt de Galaxy S24-serie verwacht, opnieuw in drie versies: de 6,1 inch S24, de 6,6 inch S24+ en de 6,8 inch S24 Ultra. Wat is er al uitgelekt over de nieuwe Samsung-telefoons?

Platte zijkanten en titanium frame 

Een van de opvallende wijzigingen zou zijn dat Samsung de gebogen schermranden inwisselt voor platte zijkanten. De overstap naar zo'n vlak scherm is gemeld door de bekende 'telefoonlekker' IceUniverse, die de laatste weken meer details over de S24-lijn deelde. Zo zou het Ultra-model een frame van titanium gebruiken, dat sterker is dan het aluminium dat Samsung momenteel gebruikt.

Een scherm met platte zijkanten zou het ook makkelijker maken om de S Pen, die bij de S24 Ultra zit, in de buurt van de randen van het scherm te gebruiken. Daarover klaagden gebruikers van de Ultra-toestellen in voorgaande jaren. Ook zouden schermprotectors met dit ontwerp goedkoper en effectiever zijn. De S24 Ultra zou iets dunner worden dan de voorganger, maar ook iets breder.

Extra helder

De S24-telefoons hebben LTPO-oled-schermen met 120 Hz-verversing. Het scherm van de S24 Ultra zou extra helder zijn en daarmee bijvoorbeeld beter leesbaar in de zon. De piekhelderheid wordt volgens IceUniverse namelijk maar liefst 2500 nits. Bij de S23 Ultra ging de helderheid niet verder dan 1750 nits. Daarmee heeft Samsung trouwens nog niet het meest heldere telefoonscherm: de Xiaomi 13 Ultra heeft een piekhelderheid van 2600 nits. 

De schermresolutie van de S23 Ultra zou 3120 bij 1440 pixels worden en met een beeldverhouding van 19.5:9 is het scherm iets langer dan de voorganger.

Chips: Exynos en Snapdragon

Vorig jaar werkten de Galaxy S23-telefoons allemaal met een Snapdragon-chip, maar dit jaar zou Samsung zowel de eigen nieuwe Exynos 2400 als een nieuwe Snapdragon 8 Gen 3 chip gebruiken. Bij de Snapdragon gaat het om een speciale 'For Galaxy'-variant. Maar die krijgen we in Europa niet als de nieuwe Exynos-chip er komt, want die eigen chip stopt Samsung meestal in de S-telefoons die hier worden uitgebracht.

De nieuwe Exynos 2400 krijgt een 10 core-cpu en twee keer zoveel grafische kracht als de Exynos 2200. Net als de nieuwe Snapdragon ondersteunt de Exynos 2400 alleen 64-bits apps.

Camera’s

Bij de camera’s zou vooral de S24 Ultra verbeteringen krijgen. De Ultra krijgt een 200 megapixel hoofdcamera, een 12 megapixel ultragroothoek camera, een 50 megapixel telelens (10 keer optische zoom) en nog een tweede 10 megapixel telelens (3x optische zoom). Vooral de 50 megapixel telefotocamera is een flinke upgrade vergeleken met de 10 megapixel in de S23 Ultra.

De S24 en S24+ krijgen mogelijk dezelfde camera's als de voorgangers, of slechts kleine aanpassingen. Ook de selfiecamera's in alle drie de telefoons zouden hetzelfde als in de S23 zijn.

Tot 2 TB opslag?

De S24+ krijgt een iets grotere batterij: 4900 mAh in plaats van 4700 mAh. Bij de Ultra gaat het opnieuw om een 5000 mAh-batterij met 45W snelladen. Details over de batterij van de S24 zijn nog niet gelekt. De S24 Ultra verschijnt in versies met 12 GB RAM en 256 of 512 GB opslag, en met 16 GB RAM en 1 TB opslag. Maar er gaat een gerucht dat Samsung ook een variant met maar liefst 2 TB opslag uitbrengt.

Nieuwe satellietfunctie

Tot slot zouden de nieuwe telefoons voor het eerst beschikken over een satellietfunctie, die Samsung eerder al aankondigde. Daarmee kan je in noodgevallen ook op plekken zonder mobiel bereik met de hulpdiensten communiceren via satellieten. Dat werkt vergelijkbaar met de SOS-functie van de iPhone 14.

De presentatie van de Galaxy S24-lijn vindt waarschijnlijk in januari of februari plaats.

Lees meer nieuws over Android.